Άννα Παπαχρήστου

Διαιτολόγος Διατροφολόγος

Στην πρώτη συνεδρία με τον πελάτη γίνεται λήψη ιατρικού και διατροφικού ιστορικού. Επίσης, γίνεται αξιολόγηση του αιματολογικού ελέγχου. Στόχος της λήψης του ιστορικού είναι η διαμόρφωση ενός εξατομικευμένου προγράμματος διατροφής που θα στηρίζεται στις ανάγκες, τις συνήθειες και τις προτιμήσεις του κάθε ατόμου.

Η ανάλυση σύστασης σώματος πραγματοποιείται με τον λιπομετρητή Tanita MC 780 MA και παίρνουμε πληροφορίες για την λιπώδη και την άλιπη μάζα σώματος.

Πιο συγκεκριμένα με την ανάλυση σύστασης σώματος μετράμε :

  • Το ποσοστό λίπους
  • Το λίπος σε κιλά
  • Την άλιπη μάζα
  • Τη μυϊκή μάζα
  • Τα συνολικά υγρά σώματος
  • Το εξωκυττάριο και ενδοκυττάριο υγρό
  • Το δείκτη μάζας σώματος
  • Την οστική μάζα
  • Τη σωματική κατάταξη
  • Το σωματικό λίπος
  • Την αναλογία ενδοκυττάριου και εξωκυττάριου υγρού
  • Το βασικό μεταβολικό ρυθμό
  • Το phase angle (γωνία φάσης)
  • Τη μεταβολική ηλικία
  • Την κατανομή του σωματικού λίπους
  • Την ισορροπία της μυϊκής μάζας
  • Την επίδοση των μυών των κάτω άκρων
  • Τμηματική ανάλυση για κάθε κάτω και άνω άκρο και τον κορμό

Η μέτρηση του Βασικού Μεταβολισμού πραγματοποιείται με τον Fitmate. Η μέτρηση βασίζεται στην έμμεση θερμιδομετρία, δηλαδή στη μέτρηση της πρόσληψης οξυγόνου και στην παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα.Ουσιαστικά, ο βασικός μεταβολισμός αντιπροσωπεύει την ελάχιστη ποσότητα θερμίδων που καταναλώνονται ώστε το σώμα να διατηρήσει τις ζωτικές του λειτουργίες (αναπνοή, κυκλοφορία αίματος, λειτουργία γαστρεντερικού σωλήνα και ενδοκρινών αδένων και θερμοκρασία σώματος) και αποτελεί την πλειονότητα των θερμίδων που καταναλώνονται καθημερινά στο σώμα μας. Είναι μοναδικός για κάθε άτομο και επηρεάζεται από παράγοντες όπως το βάρος, το φύλο, η ηλικία, η σύσταση σώματος, η φαρμακευτική αγωγή που τυχόν κάποιος παίρνει, η διατροφή, η φυσική κατάσταση και άλλα. Κάνοντας τη μέτρηση βρίσκουμε τις θερμίδες που χρειάζεται ο οργανισμός μας για να λειτουργήσει και στη συνέχεια υπολογίζουμε την ενέργεια που χρειάζεται το σώμα μας για να ανταπεξέλθει στον τρόπο ζωής μας και στην καθημερινή μας δραστηριότητα. Γνωρίζοντας αυτές τις παραμέτρους καθορίζεται και το ατομικό πρόγραμμα διατροφής.