Βιβλία στην άμμο: Τι διαβάζουμε το καλοκαίρι

Βιβλία στην άμμο: Τι διαβάζουμε το καλοκαίρι. Το Καλοκαίρι 2022 είναι εδώ και ο καιρός είναι κάτι παραπάνω από ζεστός και ευνοϊκός για μπάνιο στη θάλασσα. Και φυσικά, τι καλύτερο από ένα καλό βιβλίο για να σου κρατήσει παρέα κάτω από τον ήλιο και στο πλάι της θάλασσας.

Πάρε το βιβλίο που σε «ρουφάει» μαζί σου στην παραλία, πάρ΄το κι ας μην το διαβάσεις, κι ας κάθεται στο τραπεζάκι δίπλα στον καφέ σου. Πάρ’ το μαζί σου κι ας είναι «ελαφρύ», «βαρύ», «γυναικεία», «αντρική», «υβριδική» λογοτεχνία.

Πολλοί εκ των παραθεριστών ανάμεσά μας, απολαμβάνουν τη συντροφιά ενός βιβλίου στην παραλία. Κάτω από τον ήλιο, που κάνει το εξώφυλλο να ζεματάει  ή στα απόμερα βράχια τέρμα Θεού απ’ το οργανωμένο beach bar.

 

Σιντάρτα – Hermann Hesse

Αν ανήκεις στην κατηγορία του ανθρώπου που θέλει να αποφορτιστεί πλήρως στις διακοπές του. Να αναλογιστεί τα βαθύτερα ερωτήματα της ζωής. Ο Hermann Hesse έχει από χρόνια φροντίσει για εσένα. Το Σιντάρτα είναι η καταγραφή της πορείας ενός ανθρώπου που ψάχνει να βρει τον εαυτό του και τη βαθύτερη αλήθεια της ζωής. . Το βιβλίο εκδόθηκε πρώτη φορά το 1922.  Οι λίγες του σελίδες αποτέλεσαν «ευαγγέλιο» της νέας γενιάς από την περίοδο του 1950 και έπειτα όταν εκδόθηκε στις ΗΠΑ.

Βιβλία στην άμμο: Και με το φως του λύκου επανέρχονται – Ζυράννα Ζατέλη

Το τρίτο βιβλίο και πρώτο μυθιστόρημα της Ζυράννας Ζατέλη κυκλοφόρησε το μακρινό 1993. . Το βιβλίο απέσπασε το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος το 1994.  μΜας περιγράφει μέσα από 10 ιστορίες την ζωή μιας πολυμελούς οικογένειας της ελληνικής επαρχίας.  Μας μιλά για την ζωή σε πλήρη αρμονία με τη φύση, για τις δεισιδαιμονίες της ελληνικής παράδοσης, για τον έρωτα και τον πόνο του. Σαφώς επηρεασμένο από το λογοτεχνικό ρεύμα του μαγικού ρεαλισμού.

Μαχαίρι – Jo Nesbo

Αν αγαπάς την αστυνομική λογοτεχνία τότε ξέρεις γιατί αυτό το βιβλίο βρίσκεται στη λίστα μας. Ο Jo Nesbo και ο ήρωας Χάρι Χόλε που έχει δημιουργήσει είναι κεφάλαιο στο χώρο του αστυνομικού βιβλίου. Στο βιβλίο «Το Μαχαίρι» ο Χάρι Χόλε βρίσκεται στο σημείο μηδέν: Η Ράκελ τον έχει διώξει από το σπίτι, έχει ξανακυλήσει στο ποτό, ενώ δουλεύει µε τον βαθμό αστυφύλακα κάτι ασήμαντες υποθέσεις. Ταυτόχρονα, ο πρώτος δολοφόνος που συνέλαβε στην καριέρα του, ο διαβόητος βιαστής και δολοφόνος Σβάιν Φίνε, αποφυλακίζεται και τον καταδιώκει. Όταν ο Χάρι ξυπνά µε τα χέρια του βουτηγμένα στο αίμα και χωρίς καμιά ανάμνηση της προηγούμενης νύχτας, ξέρει πως τα πράγματα µόνο προς το χειρότερο μπορούν να εξελιχθούν.

Βιβλία στην άμμο: Το τραγούδι του Χιλμπίλι – Vance D. James

Η βιογραφία του Vance D. James παρόλο που δεν τον ξέρεις και δεν είναι κάποιος αστέρας της ροκ, θα σε μαγνητίσει. Πρόκειται για μια καταγραφή της ζωής ενός παιδιού που γεννήθηκε και μεγάλωσε σε μια οικογένεια Χιλμπίλιδων. Έτσι αποκαλούνται στις ΗΠΑ οι φτωχοί Αμερικανοί εργάτες της βαριάς βιομηχανίας από τα Απαλλάχια. Το αγόρι κατάφερε να ξεφύγει από τις στατιστικές που θέλουν τα περισσότερα μέλη της δικής του κοινωνικής ομάδας να μην φοιτούν καν στο Πανεπιστήμιο.  Επιστρέφει με στοιχεία ερευνών, με ωμότητα πολλές φορές, αλλά και κριτική διάθεση στον τόπο της παιδικής του ηλικίας.  \

Το Δώρο – Στέφανος Ξενάκης

«Το Δώρο» εκτυλίσσεται μέσα από μία σειρά καθημερινών ιστοριών, μία σειρά μικρών θαυμάτων που συμβαίνουν σε όλους μας και τα προσπερνάμε. Ο Στέφανος Ξενάκης μας καλεί διαβάζοντάς τες να πιστέψουμε πως η ζωή η ίδια είναι ένα μεγάλο δώρο.

Ο Στέφανος Ξενάκης είναι αφοσιωμένος στην αυτοβελτίωση και την προσωπική εξέλιξη.  Μας έκανε «Το Δώρο» του μέσα από αυτό το βιβλίο καλώντας μας να αφοσιωθούμε κι εμείς στην εξέλιξή μας. «Να κοιμάσαι νωρίς. Η μέρα ξεκινάει απ’ το βράδυ. Πριν πας για ύπνο να έχεις οργανώσει την επόμενη μέρα. Με χαρτί και μολύβι. Μην την αφήνεις στην τύχη. Οι μέρες γίνονται μήνες και οι μήνες γίνονται χρόνια. Μια φορά ζεις. Τίμα την», γράφει μεταξύ άλλων στο βιβλίο του και κράτα σημειώσεις.

Βιβλία στην άμμο: Ο Φοίνικας – Χ.Α. Χωμενίδης

Πραγματικά ιστορικά γεγονότα και μυθοπλασία μπλέκονται στο βιβλίο του Χρήστου Χωμενίδη «Ο Φοίνικας» που καταπιάνεται με τον έρωτα της Εύας Πάλμερ και του Άγγελου Σικελιανού. Το βιβλίο είναι ίσως το πιο φιλόδοξο εγχείρημα του συγγραφέα καθώς καλύπτει μία περίοδο σχεδόν 70 ετών από το 1860 ως το 1927 και αναφέρεται σε γεγονότα όπως οι Βαλκανικοί πόλεμοι, η Μικρασιατική Καταστροφή κ.α.

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο Κωστής Παλαμάς, ο Θεόφιλος αλλά και ο Μάρκος Βαμβακάρης παρελαύνουν στις σελίδες του, αλλά ο έρωτας και τα μεγάλα ζητήματα των ανθρώπινων σχέσεων είναι ο μεγάλος πρωταγωνιστής του. Ο «Φοίνικας» δεν αφήνει ανέγγιχτο κανένα από τα µεγάλα, τα διαχρονικά ζητήµατα. Την καταγωγή και την ταυτότητα του καθενός, τον έρωτα, τη γονεϊκότητα, τις ολισθηρές στροφές του βίου, την πίστη και την προδοσία, την αγωνία για ένα νόηµα που θα υπερβαίνει τον θάνατο.

Η κάθοδος των τεσσάρων – Nick Hornby

Είναι καλοκαίρι αλλά εγώ θα σε προκαλέσω να ταξιδέψεις σε μία παραμονή Πρωτοχρονιάς στην ταράτσα ενός ουρανοξύστη στο βόρειο Λονδίνο. Αυτή την ταράτσα προτιμούν στο σύμπαν του βιβλίου του Nick Hornby «Η κάθοδος των τεσσάρων».. Ο Μάρτιν Σαρπ, μαυρισμένος και με μαλλί περμανάντ, είναι ένας ατιμασμένος πρώην παρουσιαστής πρωινής τηλεοπτικής εκπομπής. Τα είχε όλα -καριέρα, οικογένεια, διαμέρισμα σε ακριβή περιοχή- και τα χαράμισε όλα. Η αυτοκτονία είναι για τον Μάρτιν η λογική αντίδραση. Η Μορίν πρέπει να το κάνει απόψε, που έχει βάλει τον Μάττυ στην κλινική.

Ο γιος της δεν μπόρεσε ποτέ να κάνει τίποτα απ’ όσα κάνουν τα φυσιολογικά παιδιά -να περπατήσει ή να μιλήσει, ας πούμε- και η αφοσιωμένη μαμά του δεν μπορεί πια να τα βγάλει πέρα. Μισοτρελαμένη από ερωτική απογοήτευση, από μοναξιά κι εφηβικό άγχος η Τζες είναι έτοιμη να πηδήξει  από την ταράτσα.

Βιβλία στην άμμο: Λιγότερο από μηδέν- Bret Easton Ellis

Αν είσαι από τους ανθρώπους που αγάπησαν πολύ τη δεκαετία του 1980 δε νοείται να μην έχεις διαβάσει το πρώτο μυθιστόρημα του Bret Easton Elis.  Αυτό που έγραψε όταν ακόμα ήταν φοιτητής στο κολέγιο και το οποίο χαρακτηρίστηκε η φωνή μιας ολόκληρης γενιάς. Το βιβλίο γνώρισε πρωτοφανή επιτυχία, μεταφράστηκε σε πάρα πολλές γλώσσες. Γυρίστηκε ταινία και αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για ανάλογα εγχειρήματα στη λογοτεχνία και τον κινηματογράφο.

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *