Γυμναστική: Οι ενδορφίνες μας κάνουν πιο χαρούμενους

Γυμναστική: Οι ενδορφίνες μας κάνουν πιο χαρούμενους. Οι ενδορφίνες είναι μικρές ομάδες πρωτεϊνών που παράγονται στην υπόφυση και τον υποθάλαμο του εγκεφάλου, απελευθερώνονται μέσω του νωτιαίου μυελού και διοχετεύονται στην κυκλοφορία του αίματος.

Συνήθως συσχετίζουμε αυτές τις ορμόνες με τις διαθέσεις, τη σεξουαλική επιθυμία ή την αλλαγή του μεταβολισμού, αλλά στην πραγματικότητα είναι παρούσες σε όλες τις πτυχές της ζωής. Και μία πολύ ενδιαφέρουσα από αυτές τις πτυχές είναι όταν κάνουμε γυμναστική. Εκεί, ενεργοποιείται ένα ολόκληρο καρουσέλ ορμονών για να προκαλέσει εκπληκτικά αποτελέσματα.

Γυμναστική: Κορτιζόλη

Η κορτιζόλη είναι μια στεροειδής ορμόνη που ενεργοποιείται ως απάντηση στο στρες, την υπογλυκαιμία και την προσπάθεια. Βοηθά αποφασιστικά στον μεταβολισμό μας κατά τη διάρκεια της σωματικής δραστηριότητας δημιουργώντας την απαραίτητη γλυκόζη για να μας βοηθήσει να συνεχίσουμε την άσκηση. Είναι σαν μια ένεση υπερηφάνειας και θάρρους.
Η μέτρια άσκηση αρχικά αυξάνει τα επίπεδα κορτιζόλης, αλλά στη συνέχεια συμβάλλει στην πτώση της ορμόνης τη νύχτα, κάτι που συνιστάται και βοηθάει στον ύπνο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η άσκηση σου αφαιρεί πολύ άγχος και συνιστάται τόσο πολύ κατά την εμμηνόπαυση, όταν υποφέρουμε πιο συχνά από επεισόδια άγχους.

Γυμναστική: Ορμόνες της ευτυχίας

Συχνά αναρωτιόμαστε πώς μπορεί να υπάρχουν άνθρωποι που είναι τόσο ευτυχισμένοι κάνοντας τεράστιες προσπάθειες. Για παράδειγμα, ένας μαραθώνιος. Αλλά και το περπάτημα για μεγάλο χρονικό διάστημα, κάθε άτομο στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του. Και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις ορμόνες της ευτυχίας που ενεργοποιούνται κατά την άσκηση.
Η ντοπαμίνη, η σεροτονίνη, η ενδορφίνη ή η εγκεφαλίνη, μεταξύ άλλων, συμβάλλουν στη δημιουργία συναισθημάτων ευεξίας και ευφορίας ενεργώντας ως νευροδιαβιβαστές στον εγκέφαλό μας. Είναι η σύνδεση νου-σώματος και αυτό που κάνει πολλούς να αισθάνονται τόσο ωραία όταν τελειώνουν τη γυμναστική τους. Και δεδομένου ότι η εμμηνόπαυση μπορεί να αναστατώσει τη διάθεσή σου και συχνά να σε ρίξει στη θλίψη, θα βρεις στην άσκηση ένα εκπληκτικό κίνητρο.

Γλυκαγόνη

Απελευθερώνεται ως απάντηση στα χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Το πάγκρεας παράγει γλυκαγόνη για να διεγείρει την απελευθέρωση ελεύθερων λιπαρών οξέων από τον λιπώδη ιστό. Αυξάνει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, τα οποία είναι σημαντικά για την ενίσχυση της άσκησης. Καθώς τα επίπεδα γλυκογόνου εξαντλούνται κατά την άσκηση, απελευθερώνεται το επιπλέον γλυκογόνο που είναι αποθηκευμένο στο συκώτι.
Με την εμμηνόπαυση, μπορεί να προκληθούν διακυμάνσεις στο επίπεδο γλυκόζης στο αίμα και μπορεί να παρατηρήσεις ότι το επίπεδο γλυκόζης στο αίμα σου αλλάζει περισσότερο από πριν, και ανεβοκατεβαίνει. Η άσκηση θα κάνει το σώμα σου να λειτουργήσει ώστε να βοηθήσει στην εξισορρόπηση αυτών των τιμών.

Γυμναστική: Τεστοστερόνη

Η τεστοστερόνη είναι μια στεροειδής ορμόνη και ανταποκρίνεται στη βλάβη που προκαλεί η άσκηση στις μυϊκές πρωτεΐνες. Μεταξύ άλλων, κατά τη διάρκεια της καθημερινής δραστηριότητας είναι υπεύθυνη για το σχηματισμό μυών και την αντοχή των οστών και των μαλλιών.  Η ύπαρξή της σε ικανοποιητικά επίπεδα προάγει τη σεξουαλική επιθυμία, που μπορεί να έχει μετριαστεί κατά την εμμηνόπαυση.

Αυξητική ορμόνη

Η αυξητική ορμόνη, όπως λέει και το όνομά της, αυξάνει τον όγκο των μυών, των οστών και του κολλαγόνου. Ενεργοποιείται γενικά εντός 25 λεπτών από την έναρξη της άσκησης. Είναι ιδιαίτερα παρούσα όταν γίνονται έντονες ασκήσεις. Η έλλειψη οιστρογόνων οδηγεί σε απώλεια δύναμης στους μύες και τα οστά κατά την εμμηνόπαυση. Η άσκηση είναι εξαιρετικός τρόπος μετριασμού αυτών των συμπτωμάτων. Το πιο κατάλληλο είναι ένα πρόγραμμα ασκήσεων δύναμης και ευελιξίας.

 

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *