Ευθυγράμμιση: Πότε θέλει το αυτοκίνητο

Η ανάγκη ευθυγράμμισης των τροχών δεν φαίνεται απλά κοιτάζοντάς τους. Δώστε προσοχή στα συμπτώματα της κακής ευθυγράμμισης των τροχών και μόλις τα παρατηρήσετε θα πρέπει να επισκεφτείτε άμεσα τους ειδικούς για να ρυθμίσουν και να ευθυγραμμίσουν αμέσως τις ρόδες.

Ας δούμε αναλυτικά τα 4 πιο συνηθισμένα συμπτώματα κακής ευθυγράμμισης των τροχών:

Τάση κίνησης προς τα αριστερά ή τα δεξιά. Υπάρχει μια απλή δοκιμή που μπορείτε να κάνετε για να διαπιστώσετε αν οι τροχοί σας έχουν πρόβλημα ευθυγράμμισης. Βρείτε μια ευθεία με επίπεδο οδόστρωμα στην οποία φυσικά δεν θα υπάρχει κανένας γύρω. Φέρτε το τιμόνι σε θέση ευθείας και αφήστε το ενώ το όχημα βρίσκεται σε κίνηση. Αν το αυτοκίνητό συνεχίσει να πηγαίνει ευθεία τότε δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Αν όμως στραφεί κατά πολύ είτε προς τα δεξιά είτε προς τα αριστερά τότε αυτό σημαίνει πως οι τροχοί χρειάζονται ευθυγράμμιση.

Τρέμουλο στο τιμόνι: Η ευθυγράμμιση των τροχών είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ποιότητα κύλισης του οχήματος. Αν οδηγώντας αισθάνεστε δονήσεις στο τιμόνι τότε κατά πάσα πιθανότητα αυτό είναι μήνυμα κακής ευθυγράμμισης τροχών. Μπορεί σε πρώτο επίπεδο να μη φαίνεται ότι έχει μεγάλη σχέση αλλά αυτό δεν ισχύει. Πρόκειται για αρχικό «μήνυμα» που στέλνει το όχημα ότι κάτι δεν πάει καλά και πρέπει να επιληφθείτε προτού τα συμπτώματα επιδεινωθούν.

«Διστάζει» να στρίψει: Το πρόβλημα με την ευθυγράμμιση τροχών όπως είναι αναμενόμενο επηρεάζει πρώτα και κύρια το σύστημα διεύθυνσης. Κυριότερο θα είναι ο «δισταγμός» των τροχών να «υπακούσουν» το όταν θα προσπαθείτε να στρίψετε το αμάξι. Για παράδειγμα ενδέχεται να γυρίσετε το τιμόνι για να στρίψετε σε μια στροφή αλλά το όχημα να μην πάρει αμέσως τη στροφή και να περάσουν ορισμένα δευτερόλεπτα μέχρι να «υπακούσει». Όπως αντιλαμβάνεστε η συγκεκριμένη δυσλειτουργία είναι αρκετά επικίνδυνη καθώς μπορεί να προκαλέσει κάποιο ατύχημα.

Φθαρμένο πέλμα ελαστικού. Πρόκειται για το σύμπτωμα το οποίο είναι οπτικά ορατό και μόνο κοιτώντας το αμάξι σου. Αν τα ελαστικά έχουν φθαρεί και παρατηρείτε ότι οι αυλακώσεις έχουν σχεδόν εξαφανιστεί τότε καταλαβαίνετε ότι κάτι δεν πάει καλά.  Μην αμελήσετε την άμεση αλλαγή των ελαστικών αλλά και την ευθυγράμμιση των τροχών γιατί θα μειωθεί η ικανότητα οδήγησης.

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *