Νόσος Χ: Έρχεται νέα θανατηφόρα πανδημία;

Μπορεί να αποτελεί υποθετικό σενάριο προσώρας, ωστόσο η νόσος Χ, δεν αποκλείεται να μας απασχολήσει ιδιαίτερα στο εγγύς μέλλον και μάλλον αρνητικά, καθώς πρόκειται για μία θανατηφόρα νόσο και ίσως αποδειχθεί η επόμενη πανδημία.

Καθώς τις τελευταίες ώρες γίνεται μεγάλη συζήτηση γύρω από τη νόσο Χ, αξίζει να φωτίσουμε μερικές πλευρές της άγνωστης αυτής νόσου, η οποία ήδη έχει προκαλέσει ντελίριο φόβου και προβληματισμού.

Κατ’ αρχάς, η νόσος Χ είναι μία άγνωστη νόσος, η οποία ωστόσο μπορεί να προκαλέσει πανδημία, ενώ μπορεί να είναι ιός, βακτήριο ή μύκητας, όπως επισημαίνει ο αναπληρωτής καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Παρόλο που δεν μπορούμε να προβλέψουμε με ακρίβεια πότε θα εμφανιστεί η νόσος Χ, αξίζει να είμαστε προετοιμασμένοι για πιθανά μελλοντικά προβλήματα υγείας.

Νόσος Χ: Από που θα προέλθει

Αναφορικά από ποιο σημείο θα προέλθει η νόσος Χ, ο κ. Μαγιορκίνης τονίζει ότι η Αφρική, η Κίνα αλλά και η Νότια Αμερική, αποτελούν τα σημεία εκείνα του πλανήτη που ενοχοποιούνται και που δεν αποκλείεται να ξεκινήσει από εκεί η νέα πανδημία.

Τι θα πρέπει να προσέχουμε επομένως το διάστημα αυτό που η κοινωνία έχει ανοίξει, έχουμε αφήσει πίσω μας την πανδημία του COVID-19 και συνεχίζουμε (ευτυχώς!!) την ζωή μας με ταξίδια αλλά και συναθροίσεις, και τι θα πρέπει να προσέχουμε γενικότερα στο μέλλον, ώστε να μειώσουμε τον κίνδυνο μιας νέας υγειονομικής κρίσης, όσο περνά από το χέρι μας;

Κατ’ αρχάς θα πρέπει προσέχουμε τις επαφές μας με τα ζώα, είτε άγρια, είτε οικόσιτα και όταν ταξιδεύουμε να προσέχουμε ιδιαιτέρως τι τρώμε (για παράδειγμα όχι ωμό κρέας), απαντά ο καθηγητής Μαγιορκίνης και προσθέτει: Επίσης σε χώρες όπου ενδείκνυται ο εμβολιασμός, θα πρέπει να εμβολιαζόμαστε πάντα και να μηναμελούμε αυτήν την ασπίδα προστασίας.

Πότε θα έρθει

Παρόλο που δεν μπορούμε να προβλέψουμε με ακρίβεια πότε θα εμφανιστεί η νόσος Χ, αξίζει να είμαστε προετοιμασμένοι για πιθανά μελλοντικά προβλήματα υγεία. Ενδεχομένως θα πρέπει να ενισχύσουμε τις προληπτικές μέτρα υγιεινής, όπως το συχνό πλύσιμο των χεριών, η χρήση μάσκας και η διατήρηση της κοινωνικής απόστασης, προκειμένου να περιορίσουμε την εξάπλωση της νόσου Χ σε πιθανές πανδημικές καταστάσεις.

Επίσης, θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην ενίσχυση των δομών της δημόσιας υγείας και των εθνικών συστημάτων υγείας, ώστε να είναι ικανά να αντιμετωπίσουν μια πιθανή πανδημία και να παράσχουν αποτελεσματική φροντίδα στους ασθενείς.

Είναι επίσης σημαντικό να επενδύσουμε στην έρευνα και την ανάπτυξη νέων ιατρικών θεραπειών και εμβολιασμών, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τη νόσο Χ, αν και θα πρέπει να έχουμε υπόψη ότι η ανάπτυξη αποτελεσματικού εμβολίου μπορεί να απαιτήσει χρόνο.

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *