Παγκόσμια Ημέρα Υγείας: Ο πλανήτης μας νοσεί

Παγκόσμια Ημέρα Υγείας: Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ο μισός παγκόσμιος πληθυσμός είναι ακάλυπτος όσον αφορά τις βασικές υπηρεσίες υγείας. Αυτό είναι μια τεράστια αιτία ανησυχίας για τους παγκόσμιους ηγέτες.  Οι υπεύθυνους  πολιτικής διαφορετικών χωρών που εργάζονται νυχθημερόν για την επίτευξή της πλέον ανησυχούν.

Κάθε χρόνο, ο ΠΟΥ επιλέγει ένα θέμα για την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, που πέφτει στις 7 Απριλίου. Το θέμα παραδείγματος χάριν για το 2017 ήταν η κατάθλιψη, το 2018 ήταν Υγεία για Όλους και το 2021«Μαζί μπορούμε να φτάσουμε σε έναν πιο δίκαιο και υγιέστερο κόσμο».

Παγκόσμια Ημέρα Υγείας: Το περιβάλλον 

Η ατμοσφαιρική ρύπανση, τα μολυσμένα νερά, η ανεπαρκής υγιεινή, συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης στερεών αποβλήτων, οι κίνδυνοι που σχετίζονται με ορισμένες επικίνδυνες χημικές ουσίες και οι αρνητικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι οι πιο πιεστικές περιβαλλοντικές απειλές για τη δημόσια υγεία. Αυτές οι απειλές για τη δημόσια υγεία επιδεινώνονται από τις αδύναμες πρακτικές διακυβέρνησης.  Οι πιθανές ανισότητες στην υγεία καθώς και η περιορισμένη ηγεσία, η τεχνογνωσία και οι πόροι στον τομέα της υγείας. Πάνω από το 90% των ανθρώπων αναπνέουν ανθυγιεινό αέρα.

Αυτός προκύπτει από την καύση ορυκτών καυσίμων. Ενας θερμαινόμενος κόσμος βλέπει τα κουνούπια να μεταδίδουν ασθένειες πιο μακριά και πιο γρήγορα από ποτέ. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα, η υποβάθμιση της γης και η λειψυδρία εκτοπίζουν τους ανθρώπους και επηρεάζουν την υγεία τους. Η ρύπανση και τα πλαστικά βρίσκονται στον πυθμένα των βαθύτερων ωκεανών μας.  Στα ψηλότερα βουνά, και έχουν μπει στην τροφική μας αλυσίδα. Τα συστήματα που παράγουν εξαιρετικά επεξεργασμένα, ανθυγιεινά τρόφιμα και ποτά προκαλούν ένα κύμα παχυσαρκίας. Αυξανουν τον καρκίνο και τις καρδιακές παθήσεις.

Ωστόσο, το θέμα του Our Planet, Our Health, θα πρέπει να μας υπενθυμίζει ότι η επίλυση πολλών από αυτά τα ζητήματα ξεπερνάει τις αρμοδιότητες των εθνικών κυβερνήσεων.  Απαιτεί παρεμβάσεις και συντονισμό των υπερεθνικών θεσμών, της κοινωνίας των πολιτών και συμμετοχή ολόκληρης της κοινωνίας.

Παγκόσμια Ημέρα Υγείας: Ανθρώπινο δικαίωμα

Ο ΠΟΥ αγωνίζεται για την επίτευξη αυτού του στόχου.  Επιθυμία του  να ευαισθητοποιήσει σχετικά με το γεγονός ότι η υγεία είναι ανθρώπινο δικαίωμα.  Ο καθένας πρέπει να έχει πρόσβαση στη σωστή φροντίδα την κατάλληλη στιγμή εντός της κοινότητάς του.

Καθολική υγειονομική κάλυψη σημαίνει ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας χωρίς οικονομικές προκλήσεις. Συνεπώς ολόκληρη η γκάμα της υγειονομικής περίθαλψης που περιλαμβάνει την προώθηση πρωτοβουλιών υγειονομικής περίθαλψης, την παροχή προληπτικών μέτρων, τη διασφάλιση της θεραπείας, την παροχή αποκατάστασης και ανακουφιστικής φροντίδας πρέπει να είναι προσβάσιμη με διαχειρίσιμο κόστος για κάθε άνθρωπο καθώς η υγεία δεν είναι είδος πολυτελείας.

Δυστυχώς οι άνθρωποι που ζουν υπό συνθήκες φτώχειας συχνά πωλούν τα περιουσιακά τους στοιχεία και ξοδεύουν τις αποταμιεύσεις τους για να καλύψουν τα έξοδα υγειονομικής περίθαλψης. Ωστόσο, η καθολική υγειονομική κάλυψη οφείλει να παρέχει ποιοτική υγειονομική περίθαλψη στους ανθρώπους και να βελτιώνει την υγεία και την ποιότητα της ζωή τους χωρίς να τους εξοντώνει και να τους αναγκάζει σε οικονομική αφαίμαξη.

Παγκόσμια Ημέρα Υγείας: Ο μισός πληθυσμός της γης ακάλυπτος

Άνθρωποι που έχουν πρόσβαση σε ποιοτική υγειονομική περίθαλψη πρέπει να συνειδητοποιήσουν τι δεν έχει ο μισός πληθυσμός της Γης.  Να υπερασπιστούν την αιτία της ίσης πρόσβασης σε ποιοτική υγειονομική περίθαλψη για όλους. Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης μπορούν να διαδραματίσουν καίριο ρόλο σε αυτήν την εκστρατεία. Να  ενημερώσουν τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής σχετικά με τα βασικά στοιχεία και την ποιοτική υγειονομική περίθαλψη. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής μπορούν στη συνέχεια να λαμβάνουν αποφάσεις που διασφαλίζουν την καθολική υγειονομική κάλυψη και επιτυγχάνουν τον στόχο των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης.

 Βιώσιμοί Στόχοι είναι μια πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών που έχει θέσει 17 στόχους που πρέπει να επιτύχουν οι χώρες μέχρι το έτος 2030.

Ορισμένοι από τους Βιώσιμους Στόχους
Εξάλειψη της φτώχειας
Μηδενική πείνα
Υγεία και ευημερία για όλους τους ανθρώπους
Μείωση της παγκόσμιας μητρικής θνησιμότητας
Πρόσβαση σε καθαρό νερό και αποχέτευση
Εξάλειψη της κοινωνικής ανισότητας
Ισότητα των φύλων
Εξάλειψη επιδημιών όπως το AIDS, η φυματίωση, η ελονοσία και άλλες ασθένειες


Προώθηση της ψυχικής υγείας και ευημερίας
Μείωση του αριθμού των θανάτων που οφείλονται σε τροχαία ατυχήματα
Μείωση του αριθμού των θανάτων και των ασθενειών που οφείλονται σε επικίνδυνες χημικές ουσίες καθώς και στη ρύπανση και τη μόλυνση του αέρα, των υδάτων και του εδάφους (δράσεις για το κλίμα)
Ενίσχυση της έρευνας και της ανάπτυξης εμβολίων και φαρμάκων για μεταδόσιμες και μη ασθένειες
Ποιοτική εκπαίδευση
Να σημειωθεί επίσης πως η Καθολική Υγειονομική Κάλυψη του ΠΟΥ είναι συγχρονισμένη με τους Βιώσιμους Στόχους του ΟΗΕ.

Οι διάφορες χώρες έχουν διαφορετικές προκλήσεις, επομένως μπορούν να αξιολογήσουν την καθολική υγειονομική κάλυψη σύμφωνα με τις ανάγκες τους. Ωστόσο, απαιτείται κάποια τυποποίηση, επομένως τα ακόλουθα δύο σημεία επικεντρώνονται στη μέτρηση της προόδου της εκστρατείας:

Ποσοστό του πληθυσμού που έχει πρόσβαση σε ποιοτική υγειονομική περίθαλψη

Ποσοστό του πληθυσμού που δαπανά ένα τεράστιο μέρος του εισοδήματος για την υγεία
Για το λόγο αυτό είναι απαραίτητη η ανάπτυξη πρωτοβουλιών σε ολόκληρο τον πλανήτη που θα συντονίσει μια αποτελεσματική δράση. Ο ΠΟΥ, η κοινωνία των πολιτών και οι υγειονομικοί οφείλουν να αναλάβουν από κοινού δράση σε όλον τον πλανήτη.

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *