Τετραήμερη εργασία: Ευημερία και παραγωγικότητα

Μια από τις μεγαλύτερες δοκιμές- έρευνες  της τετραήμερης εργασίας που έχουν γίνει ποτέ τελείωσε. Παραπάνω από τι μισές εταιρίες που πήραν μέρος στην έρευνα  δεν έχουν κανένα λόγο  να επιστρέψουν στην πενθήμερη εργασία.

Στην δοκιμή συμμετείχαν 2.900 εργαζόμενοι και 61 επιχειρήσεις, Όλοι υιοθέτησαν την τετραήμερη εργασία για το διάστημα από τον  Ιούνιο έως τον Δεκέμβριο του 2022.

Οι εργαζόμενοι όταν δουλεύουν λιγότερες μέρες αλλά περισσότερες ώρες είναι εξίσου παραγωγικοί.  Όπως όλα  δείχνουν μετά από αυτή την έρευνα  ξεκίνησαν να δηλώνουν λιγότερες ημέρες ασθένειας, να μην παρουσιάζουν  άγχος και να εκπέμπουν μεγαλύτερη θετική ενέργεια. Τουλάχιστον αυτό δείχνουν τα ευρήματα.

Σύμφωνα με συμπεράσματα οι εταιρείες που  στους υπαλλήλους να εργάζονται τέσσερις ημέρες την εβδομάδα αντί για πέντε, συνέβαλαν στην μείωση του άγχους των εργαζομένων κατά 39% και του burnout κατά 71%.

Τετραήμερη εργασία-Αυξημένη παραγωγικότητα

Επιπλέον, οι ημέρες ασθενείας μειώθηκαν κατά 65% όπως και ο δείκτης αντικατάστασης προσωπικού (turnover) κατά 57%, σύμφωνα με την έρευνα που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ στο Ηνωμένο Βασίλειο και στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Πριν από τη δοκιμή, πολλοί αμφισβητούσαν ότι θα βλέπαμε μια αύξηση στην παραγωγικότητα για να αντισταθμίσουμε τη μείωση του χρόνου εργασίας. Όμως, αυτή ακριβώς ήταν η διαπίστωσή μας» δήλωσε ο Brendan Burchell, κοινωνιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και ερευνητής.

«Πολλοί εργαζόμενοι ήταν πολύ πρόθυμοι να βρουν μόνοι τους μεθόδους και τρόπους για να γίνουν πιο παραγωγικοί. Ήταν πολύ λιγότερο διατεθειμένοι να σπαταλούν το χρόνο τους σε χρονοβόρες μη αποδοτικές συναντήσεις και αναζήτησαν ενεργά τεχνολογίες που βελτίωναν την παραγωγικότητά τους».

Προσεκτικός προγραμματισμός

Η Shirley Borg, επικεφαλής ανθρώπινου δυναμικού δήλωσε ότι ο προσεκτικός προγραμματισμός του χρόνου είναι κομβικής σημασίας για να λειτουργήσει η τετραήμερη εργασία, να είναι δηλαδή οι εργαζόμενοι το ίδιο παραγωγικοί αλλά σε λιγότερο χρόνο.

Ταυτόχρονα θα πρέπει να έχουν καθοριστεί με σαφήνεια οι στόχοι που θα πρέπει να επιτευχθούν αλλά και το αναλυτικό πρόγραμμα με τα επιμέρους καθήκοντα των εργαζομένων.

Πριν την εφαρμογή της, οι ειδικοί προτείνουν να δοκιμάσετε πρώτα το νέο σύστημα και να προχωρήσετε σε πιο μόνιμες αλλαγές μετά από μια δοκιμαστική περίοδο ενός μήνα.

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *