Τραυματισμοί & παραλία : Τι πρέπει να προσέξουμε!

Επιτέλους, ήρθε το καλοκαίρι. Πέρα όμως από την χαλάρωση σε μια παραλία ελλοχεύουν πολύ κίνδυνοι όπως και τραυματισμοί

Λιγότερη δουλειά , περισσότερη ελευθερία χρόνου, καλύτερος καιρός, χαρούμενη διάθεση, διακοπές, παραλία. Οι αθλητικές δραστηριότητες πολλαπλασιάζονται τόσο για τους συστηματικά αθλούμενους, όσο και για τους «περιστασιακούς».

Κολύμπι, ρακέτες, ιστιοσανίδα, κωπηλασία, beach volley, τα αθλήματα που «ευδοκιμούν» τους καλοκαιρινούς μήνες και προστίθενται στο μπάσκετ, το ποδόσφαιρο και το τρέξιμο, που βρίσκουν θιασώτες όλο τον χρόνο. Περισσότερα αθλήματα, όμως, συνεπάγονται περισσότερους τραυματισμούς, ιδιαίτερα για τους «ερασιτέχνες» αθλητές λόγω του ότι το σώμα τους δεν είναι προετοιμασμένο να αντεπεξέλθει στην εντονότερη καταπόνηση, ενώ συχνά δεν έχουν την απαιτούμενη σωστή τεχνική.

Οι συχνότεροι τραυματισμοί στην παραλία είναι:

Mυϊκές θλάσεις

Συνήθως συμβαίνουν στη γαστροκνημία, στο ισχίο (προσαγωγούς, τον ώμο ή τη σπονδυλική στήλη (αυχένας, οσφυϊκή μοίρα). Διαγιγνώσκονται κλινικά ή με υπέρηχο. Η πρώτη αντιμετώπιση είναι η τοποθέτηση πάγου με μία πετσέτα για την προστασία του δέρματος από το έγκαυμα, η ανάπαυση και η απλή αναλγητική αγωγή. Σε βαρύτερες περιπτώσεις χρειάζεται η εκτίμηση από ειδικό, ο οποίος μπορεί να δώσει αντιφλεγμονώδη αγωγή, να κάνει κάποια τοπική έγχυση (PRP) ή να συστήσει φυσικοθεραπευτική αγωγή.

Τραυματισμοί -Διαστρέμματα

Είναι συχνότερα στην ποδοκνημική άρθρωση (αστράγαλος) και προέρχονται από το «γύρισμα» του ποδιού. Η πρώτη αντιμετώπιση είναι πάγος, ελαστική επίδεση και ανάρροπη θέση του σκέλους, ενώ ενδέχεται να απαιτηθούν αντιφλεγμονώδης αγωγή ή και φυσικοθεραπείες. Χρειάζεται, ωστόσο, προσοχή, γιατί ένα διάστρεμμα μπορεί να συνυπάρχει ή να κρύβει ένα κάταγμα της περιοχής.

Τενοντίτιδες

Προκαλούνται από υπέρχρηση κάποιων μυών-τενόντων. Συχνότερη είναι η επικονδυλίτιδα στον αγκώνα (tennis-elbow), που μπορεί να αντιμετωπιστεί με ειδική δέστρα-περιαγκώνιο, παγοθεραπεία και αντιφλεγμονώδη αγωγή, ενώ σε επίμονες περιπτώσεις ενδέχεται να χρειαστούν κατόπιν εξέτασης από ειδικό τοπικές εγχύσεις ή και φυσικοθεραπείες. Τενοντίτιδα μπορεί να παρουσιαστεί και στον καρπό ή τον αντίχειρα (De Quervain), όπου ο πάγος και οι ειδικοί νάρθηκες αποτελούν την πρώτη και συχνά οριστική αντιμετώπιση.

Τραυματισμοί- Κακώσεις στο γόνατο

Οι τραυματισμοί στην παραλία είναι συνδεδεμένοι με το γόνατο μετά από στροφική κάκωση. Μπορεί να αφορούν τους πλαγίους συνδέσμους, όπου η αντιμετώπιση συνήθως είναι συντηρητική με χρήση επιγονατίδας ή τους μηνίσκους και τους χιαστιούς συνδέσμους, όπου η αντιμετώπιση είναι πιο σύνθετη. Κλινικό σημείο ενδεικτικό σοβαρότερης βλάβης είναι το πρήξιμο, η αστάθεια ή η εμπλοκή στην κίνηση του γόνατος που πρέπει να οδηγήσουν στον ειδικό ορθοπαιδικό για έλεγχο με κλινική εξέταση και ενδεχομένως μαγνητική τομογραφία. Ακόμα και οι βαρύτερες συνδεσμικές ή μηνισκικές βλάβες μπορούν να αντιμετωπιστούν αρθροσκοπικά.

Κακώσεις στον ώμο

Eίναι εξίσου συνηθισμένοι τραυματισμοί σε αθλήματα στην παραλία που χρησιμοποιούν το χέρι ψηλά (ρακέτες, ιστιοσανίδα, βόλει, πόλο), μποροεί να αφορούν είτε βλάβες των τενόντων του ώμου (τενοντίτιδα, ρήξη), είτε βλάβη του επιχειλίου χόνδρου και των συνδέσμων σε περιπτώσεις υπεξαρθρήματος ή εξαρθρήματος (αστάθεια).

Ο ώμος λόγω της περιπλοκότητας της ανατομίας του απαιτεί την εξέταση από ειδικό ορθοπαιδικό, για κλινικό έλεγχο και αντιμετώπιση. Πολλές κακώσεις αντιμετωπίζονται συντηρητικά με ανάρτηση του άκρου, φαρμακευτική αγωγή και φυσικοθεραπείες, ωστόσο σε βαρύτερες περιπτώσεις η αρθροσκοπική χειρουργική λύνει το πρόβλημα.

Οι τραυματισμοί στην παραλία με λίγη προσοχή μπορούν να αποφευχθούν! Καλές διακοπές, με προσοχή για ένα υγιές, αθλητικό καλοκαίρι.

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *