Ψυχολογία – Τι δείχνει το χρώμα των ρούχων μας

Η ψυχολογία των χρωμάτων – Τι δείχνει το χρώμα των ρούχων μας. Δεν χρειάζεστε κάποιον ειδικό να σας πει, ότι τα ρούχα που επιλέγετε να φοράτε καθημερινά λένε κάτι για τον χαρακτήρα σας. Αυτά που φοράτε δεν είναι απλώς μια τυχαία επιλογή. Είναι ένα είδος έκφρασης και επικοινωνίας, καθώς δείχνετε στους άλλους ποιοι είστε και πώς νιώθετε. Κατά πως φαίνεται, τα ρούχα λένε πολλά περισσότερα από όσα νομίζετε. Ακόμα και το χρώμα που θα φορέσετε το πρωί κρύβει κάποια μηνύματα σχετικά με την ψυχολογία σας. Έτσι, αποφασίσαμε να ψάξουμε διάφορες μελέτες και γνώμες ειδικών σχετικά με τα χρώματα και πώς αυτά επηρεάζουν τη διάθεση και τη συμπεριφορά των ανθρώπων. Αν πιάσετε τον εαυτό σας να αναζητά μια συγκεκριμένη απόχρωση πιο συχνά απ’ ότι κάποιες άλλες, τότε διαβάστε παρακάτω για να ανακαλύψετε, τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την προσωπικότητα σας.

Αν φοράτε κόκκινο

Στερεοτυπικά, το κόκκινο θεωρείται ένα τολμηρό και ισχυρό χρώμα, και όταν πρόκειται για την ψυχολογία των χρωμάτων, ισχύουν τα ίδια. Συμβολίζει την κυριαρχία, το πάθος, τη δύναμη και την αποφασιστικότητα. Εάν το επιλέγετε συχνά, μπορείτε να αναμένετε ότι θα έχει –ασυνείδητα- ψυχολογικές επιπτώσεις και σε εσάς. Το κόκκινο είναι ένα χρώμα που επιζητά να κάνει bold statement και αυτό το ερέθισμα ισχύει για όλους τους ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο. Δείχνει ότι επιζητάτε την προσοχή των γύρων σας ενώ ταυτόχρονα είναι συναρπαστικό και ενθουσιώδες.

Τι δείχνει το χρώμα των ρούχων μας-Αν φοράτε πορτοκαλί

Το πορτοκάλι είναι ένα μοναδικό χρώμα, αλλά υπάρχει ένας λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι το προτιμούν με την ίδια συχνότητα, όπως το μαύρο ή γκρι. Εκφράζει το θέμα της δευτερογενούς επιβίωσης, της τροφής, του καταφυγίου, της σωματικής άνεσης, του αισθησιασμού και του αυθορμητισμού. Πολλοί άνθρωποι δεν το θέλουν, επειδή είναι πολύ έντονο και μπορεί να τους τρομάζει -γεγονός που είναι λάθος. Ως χρώμα υποδηλώνει την υποσυνείδητη διάθεση σας, δείχνει ζεστασιά, συναίσθημα, φιλικότητα και ευτυχία, ενώ περνάει το μήνυμα ότι είστε άνθρωποι με τόλμη και γεμάτοι ενθουσιασμό.

Αν φοράτε κίτρινο

Μπορεί να φαίνεται πως το κίτρινο είναι το χρώμα της ευτυχίας, της ηλιοφάνειας και της χαρούμενης και παιχνιδιάρικης διάθεσης, -και ενώ αυτό είναι εν μέρει αληθινό- πρέπει να ξέρετε όμως πως υπάρχει και μια “σκοτεινή πλευρά” του. Το χρώμα αυτό σχετίζεται με όλα τα συναισθήματα και το εγώ, την αυτοπεποίθηση και τη θετικότητα και ενθαρρύνει την αισιοδοξία. Περνάει το μήνυμα, ότι βρίσκεστε διαρκώς σε εγρήγορση και είστε αρκετά επικοινωνιακοί και ευφυείς. Αλλά αν φοράτε ένα πραγματικά φωτεινό κίτρινο και όλα εκείνη την ημέρα ή γενικότερα στη ζωή σας πάνε λάθος… τότε θα έχει αντίθετο αποτέλεσμα. Μπορεί στην πραγματικότητα να θέσει σε κίνδυνο την αυτοπεποίθησή σας, ακόμη και μέχρι στο σημείο εκείνο που να σας δημιουργήσει άγχος και φόβο. Αυτή είναι η αρνητική πλευρά του, το ακριβώς αντίθετο δηλαδή της αυτοπεποίθησης και της αισιοδοξίας.

Τι δείχνει το χρώμα των ρούχων μας- Αν φοράτε πράσινο

Ο τρόπος με τον οποίο τα χρώματα αντικατοπτρίζουν και διαμορφώνουν τις διαθέσεις μπορεί εύκολα να εντοπιστεί στο πράσινο, το οποίο έχει τόσο μεγάλη βάση στη φύση, όσο και δεσμούς με την οικονομική ασφάλεια. Δημιουργεί την απαραίτητη ισορροπία μεταξύ του νου, του σώματος και των συναισθημάτων. Είναι το πιο ξεκούραστο χρώμα για να κοιτάζει κανείς, γι’ αυτό και οι πίνακες των σχολείων είναι πράσινοι. Έχει επίσης καθησυχαστική επίδραση, γιατί όταν ο κόσμος γύρω σας περιέχει άφθονο πράσινο, αυτό δείχνει την ύπαρξη νερού και υγιούς βλάστησης, οπότε δεν πρόκειται να πεινάσετε ή να διψάσετε. Αυτή πιθανότατα είναι η λογική και πίσω από το “χρώμα των χρημάτων”.

Αν φοράτε μπλε

Σε αντίθεση με το πορτοκαλί, το μπλε τείνει να είναι ένα πιο «στοχαστικό» χρώμα.. Είναι το χρώμα που ενεργοποιεί τη σκέψη, είναι το χρώμα της πνευματικής δραστηριότητας. Εκφράζει ότι ξέρετε για τι πράγμα μιλάτε, ξέρετε τι κάνετε και είστε αποτελεσματικοί, γιατί έχετε σκεφτεί τα πράγματα σωστά. Είναι το νούμερο ένα χρώμα της εξουσίας και εκπέμπει ακεραιότητα, αξιοπιστία και εμπιστοσύνη. Το σκούρο μπλε πάλι είναι ένα πολύ έγκυρο χρώμα. Με αυτό δηλώνετε ενημερωμένοι για αυτό που κάνετε, ότι είστε αποτελεσματικοί και προσεκτικοί στα βήματά σας. Αν μάλιστα του προσθέσετε και λίγο μαύρο για να γίνει πιο σκοτεινό, αυτομάτως αποκτάτε έξτρα βαρύτητα!

Αν φοράτε ροζ

Δεν είναι έκπληξη που το ροζ συνδέεται με τον ρομαντισμό, γιατί και στην ψυχολογία ισχύει το ίδιο.  Φορέστε ροζ από πάνω μέχρι κάτω. Εξαρτάται και από την απόχρωση του ροζ βέβαια- τότε ίσως να βρίσκεστε σε διάθεση για να ερωτευθείτε. Αν επιλέξετε ένα ροζ που πραγματικά δεν σας πάει, επειδή κοντράρεται με την επιδερμίδα σας, αυτό ίσως και να σημαίνει, ότι νιώθετε να απειλείται η θηλυκότητά σας. Ένα ωραίο, γλυκό ροζ χρώμα, τότε εστιάζετε στη θηλυκότητα σας, καλλιεργώντας ανάλογα συναισθήματα. Επίσης, σαν χρώμα δείχνει ότι είστε συμπονετικοί, αισιόδοξοι, πιστοί στις φιλίες και στις αξίες σας, αλλά και ανοιχτοί και επικοινωνιακοί.

Τι δείχνει το χρώμα των ρούχων μας- Αν φοράτε άσπρο

Μπορεί να φαίνεται ότι το λευκό εκφράζει σαφήνεια ή καθαρότητα, αλλά στην πραγματικότητα το χρώμα αυτό είναι το αντίθετο από το μαύρο και δημιουργεί “εμπόδια”. Γνωρίζετε αυτή την αίσθηση, που κάποιος σηκώνει τα χέρια του με τις παλάμες προς το μέρος σας και σας λέει να μην τον ακουμπήσετε; Αυτό είναι που κάνει το λευκό, δημιουργεί απόσταση. Έχει ισχυρούς δεσμούς με την καθαριότητα, την τάξη και την οργάνωση. Είναι εξαγνισμένο και ενάρετο, αρκετά ισχυρό, αλλά ταυτόχρονα αρνητικό. Δεν εμπεριέχει κάποια ιδιαίτερη συγκίνηση και σίγουρα δεν είναι ένα φιλικό χρώμα. Αλλά αν θέλετε να επικοινωνήσετε με κάποιον, χωρίς να τον αναστατώσετε, προτιμήστε ένα συνδυασμό λευκού και μαύρου μαζί.

Αν φοράτε γκρι

Όπως το λευκό, έτσι και το γκρι μπορεί να έχει κάποιες αρνητικές συνέπειες. Μπορεί να είναι ακόμη και ο λόγος για υπνηλία στον χώρο εργασίας, αν παρατηρήσετε κάτι τέτοιο. Οπότε, όταν το περιβάλλον γύρω σας είναι γκρι, το ανθρώπινο ένστικτο πέφτει σε νάρκη. Ταυτόχρονα είναι και το πιο διακριτικό χρώμα, ιδανικό για να περνάτε απαρατήτητες, όταν το θέλετε. Σε γραφεία και χώρους εργασίας στην Αγγλία, το γκρι είναι πολύ δημοφιλές και μια ανεπιτήδευτα κομψή εναλλακτική επιλογή αντί του μαύρου.

Τι δείχνει το χρώμα των ρούχων μας- Αν φοράτε μαύρο

Το μαύρο δεν απαιτεί πολλή σκέψη ή ενέργεια για να συνθέσει ένα κομψό look. Παρόλα αυτά η ψυχολογία γύρω από το χρώμα αυτό δεν είναι ακριβώς θετική, καθώς υποδηλώνει το πένθος και τη θλίψη. Φυσικά, είναι μακράν το πιο δημοφιλές χρώμα στη μόδα. Και ο λόγος είναι ότι θεωρείται κομψό, εκλεπτυσμένο και ότι πηγαίνει με τα πάντα. Ενώ αυτό μπορεί να είναι αλήθεια, στην πραγματικότητα ο τρόπος με τον οποίο τα μαύρα ρούχα σας επηρεάζουν ψυχολογικά είναι πολύ διαφορετικός. Αν επιλέγετε συχνά ένα total black look, μάλλον δε θα αισθάνεστε και τρομερά κοινωνικοί. Αν μάλιστα το κάνετε πολύ συχνά, τότε αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την προσωπικότητά σας. Εάν πάλι ανήκετε στις γυναίκες που η αυτοπεποίθησή τους βρίσκεται στα ύψη, τότε το μαύρο μπορεί να βγάλει προς τα έξω τον πιο αισθησιακό εαυτό σας.

 

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *