Ζύθος

Μπυραρία

Στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, στα Λαδάδικα,  το «Ζύθος» αποτελεί μια  παρουσία που έχει καρφωθεί βαθιά στην ιστορία της πόλης. Είναι ένα γαστρονομικό μνημείο, μια μπουτίκ που τιμά τις ελληνικές μπύρες και τις αυθεντικές γεύσεις της Θεσσαλονίκης. Με τη ρετρό αισθητική του, αλλά και τη στιβαρή προσέγγισή του, αποτελεί μια πλήρης εμπειρία, συνδυάζοντας τα χαρακτηριστικά μιας εξαιρετικής μπυραρίας με αυτά ενός φιλόξενου εστιατορίου.

Ο «Ζύθος» δεν είναι απλώς ένα μέρος όπου πίνεις μπύρες. Είναι η πρώτη μπυραρία που άνοιξε στη Θεσσαλονίκη, δημιουργώντας ένα νέο κεφάλαιο στον χάρτη της γαστρονομίας. Η έμπνευση προήλθε από το εξωτερικό, με την επιθυμία να δημιουργηθεί ένας χώρος που θα συνδύαζε τη μπύρα με τα μεζέ, μια πρόταση που απουσίαζε ακόμη από τη Θεσσαλονίκη. Στην αρχή, αυτοχαρακτηριζόταν ως «μεσογειακό εστιατόριο», αλλά σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες, ήταν, στην πραγματικότητα, ένα μεσογειακό «ζυθεστιατόριο», μια «brasserie».

Η πρωτοποριακή αυτή «brasserie» ήταν το πρώτο κατάστημα στην Ελλάδα που εγγράφηκε ως μπυραρία, με στόχο να παρουσιάσει μπύρες που είτε ήταν ήδη γνωστές, είτε εισήχθησαν για πρώτη φορά. Όλες αυτές οι μπύρες συνοδεύονται πάντα από τοπικά εδέσματα, προερχόμενα από τις τοπικές κουζίνες της Ελλάδας. Ο κατάλογος των μπύρων αλλάζει ετησίως, προσφέροντας συνεχώς νέες επιλογές, ενώ το μενού του εστιατορίου είναι πλέον πολύ πιο εκτενές. Πάντα με προτεραιότητα την παρουσίαση μιας ευρείας γκάμας από ελληνικές και εισαγόμενες μπύρες, με έμφαση στη μικροζυθοποιία.