Βιταμίνη D: Πού είναι απαραίτητη

O οργανισμός προσλαμβάνει τη βιταμίνη D κυρίως μέσω της σύνθεσής της στο δέρμα μας με την επίδραση της υπεριώδους ηλιακής ακτινοβολίας. Ο χρόνος έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία που απαιτείται για τη σύνθεση των απαραίτητων ποσών βιταμίνης D εξαρτάται από την ηλικία, το χρώμα του δέρματος και από τα υποκείμενα προβλήματα υγείας.
Η άλλη λιγότερο σημαντική πηγή βιταμίνης D είναι η πρόσληψη μέσα από τις τροφές. Λίγες τροφές είναι πλούσιες σε βιταμίνη D και αυτές είναι ορισμένα «λιπαρά» ψάρια (όπως ο σολομός, το σκουμπρί, ο τόνος, ο μπακαλιάρος, η πέστροφα, οι σαρδέλες), το μουρουνέλαιο, τα αυγά και το βοδινό συκώτι.

Γιατί χρειαζόμαστε βιταμίνη D;

Η βιταμίνη D βοηθά στην ομοιόσταση του ασβεστίου και των φωσφορικών στο σώμα.

Αυτά τα θρεπτικά συστατικά είναι απαραίτητα για τη διατήρηση της υγείας των οστών, των δοντιών και των μυών.

Τα άτομα που δεν λαμβάνουν αρκετή βιταμίνη D, μπορεί να υποφέρουν από οστικές παραμορφώσεις, όπως ραχίτιδα (τα παιδιά) και οστεομαλακία (οι ενήλικες).

Οι περισσότεροι συνθέτουν επαρκή ποσότητα βιταμίνης D κατά τους ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς μήνες, όταν μεγαλώνει η μέρα και υπάρχει άφθονο φως από τον ήλιο.

Πολλοί όμως χρειάζεται να λαμβάνουν καθημερινά συμπλήρωμα βιταμίνης D από τον Σεπτέμβριο έως τον Μάρτιο.

Οι πάσχοντες από υποπαραθυρεοειδισμό, μια κατάσταση που προκαλεί ανεπάρκεια ασβεστίου, μυϊκές κράμπες και σπασμούς, αδυναμία και κόπωση, μπορεί να χρειάζεται να παίρνουν βιταμίνη D και το καλοκαίρι.

Πώς θα πάρω αρκετή βιταμίνη D;
Το σώμα μας παράγει φυσικά βιταμίνη D όταν εκτίθεται στο ηλιακό φως.

Η βιταμίνη D βρίσκεται επίσης σε τροφές όπως τα λιπαρά ψάρια, το συκώτι και οι κρόκοι των αυγών.

Μήπως χρειάζομαι συμπλήρωμα;

Σύμφωνα με το NHS, πρέπει να εξετάσετε το ενδεχόμενο λήψης συμπληρώματος βιταμίνης D τον χειμώνα, όταν το φως του ήλιου είναι λιγότερο και πιο αδύναμο.

Πολλοί άνθρωποι μπορεί να χρειάζεται να παίρνουν βιταμίνη D καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους λόγω της παραμονής τους στο σπίτι ή εάν έχουν σκούρο δέρμα που μειώνει την ποσότητα του ηλιακού φωτός που απορροφά ο οργανισμός.

Τα παιδιά ηλικίας ενός έως τεσσάρων ετών θα πρέπει επίσης να λαμβάνουν καθημερινά συμπλήρωμα βιταμίνης D 10 μικρογραμμαρίων (μg) καθόλη τη διάρκεια του έτους.

Πόση πρέπει να λαμβάνω;

Τα 10μg την ημέρα είναι αρκετά για τους περισσότερους ανθρώπους.

Τι θα συμβεί αν λάβω μεγαλύτερη ποσότητα;
Η λήψη υπερβολικής ποσότητας για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνη συσσώρευση ασβεστίου στο σώμα, μια κατάσταση που αποδυναμώνει τα οστά και βλάπτει την καρδιά και τα νεφρά.

Το NHS συμβουλεύει τους ενήλικες να μην λαμβάνουν πάνω από 100μg την ημέρα.

Τα παιδιά ηλικίας ενός έως 10 ετών δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα 50 μg την ημέρα και τα βρέφη κάτω των 12 μηνών δεν πρέπει να λαμβάνουν περισσότερα από 25 μg την ημέρα.

Η βιταμίνη D πωλείται σε μονάδες που ονομάζονται IU. Ένα μικρογραμμάριο βιταμίνης D ισούται με 40 IU.

Ένα σχόλιο

Υποβολή απάντησης