Ηλεκτρικό αυτοκίνητο – Τι ισχύει με την νομοθεσία

Ηλεκτρικό αυτοκίνητο – Τι ισχύει με την νομοθεσία. Ήδη από το 2020 το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αποφάσισε να αυξήσει το ποσοστό της επιδότησης για κάποιον που αποφασίζει να επιλέξει την ηλεκτροκίνηση. Τα οφέλη φαίνονται να είναι ακόμα καλύτερα και μεγαλύτερα για τους καταναλωτές. Ενώ αρχικά φαίνονταν η επιδότηση να φτάνει το 15%, πρόσφατα αυξάνεται στο 20% για την αγορά αμιγώς ηλεκτρικού οχήματος.  Ενώ για την αγορά και εγκατάσταση έξυπνου οικιακού σημείου επαναφόρτισης δίνεται οικολογικό bonus 500 ευρώ

Ισχυρή ώθηση δίνεται λοιπόν ώστε η απόφαση απόκτησης ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου να γίνει ευκολότερη. Αν μάλιστα ο ιδιώτης δώσει και το παλιό του όχημα προς αντικατάσταση το ποσό που θα πάρει πίσω μπορεί να αγγίξει και τις 7.000 ευρώ.

Νέα μορφή κινητικότητας

Αναπτύσσεται πλέον μία νέα δυναμική κινητικότητας. Όπου παράλληλα με την δραστική μείωση του CO2, βελτιώνεται και ο αέρας που αναπνέουμε. Ανανεώνοντας τα παλιά οχήματα με νέα και δίνοντας μία νέα τροχιά στους δρόμους κυκλοφορίας.

Εκτός από τους ιδιώτες επωφελούνται και οι επαγγελματίες οδηγοί (ταξί, εταιρικά οχήματα κ.τ.λ.) με τις επιδοτήσεις να είναι ακόμα πιο υψηλές σε αυτές τις περιπτώσεις. Μεγαλύτερο κίνητρο λοιπόν για τα εταιρικά αυτοκίνητα, τα οποία κινούνται κατά κόρον μέσα στην πόλη και σε καθημερινή βάση, ρυπαίνοντας πολύ περισσότερο.

Και φορολογικά κίνητρα στο τραπέζι…

Για τα οχήματα μηδενικών ρύπων ένας ακόμα θετικός παράγοντας είναι η φορολογία, η οποία φαίνεται να είναι μειωμένη. Το φορολογητέο εισόδημα μειώνεται όχι μόνο από την δαπάνη της αγοράς αλλά και από την εγκατάσταση φορτιστών αυτοκινήτων.

Για την ιστορία!

Υπάρχουν διχογνωμίες για το πότε κατασκευάστηκε το πρώτο ηλεκτρικό όχημα. Πάντως η ιστορία του δεν είναι πρόσφατη αλλά κάποιοι λένε ότι φτάνει έως το 1832. Κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν χρονιά ορόσημο το 1884. Οι μεν εννοούν την πρώτη φορά που μπαταρία μπήκε σε όχημα ενώ οι δε εννοούν το πότε το όχημα αυτό πήρε την τελική μορφή του.

Το σημαντικό είναι ότι η ανάπτυξή του έγκειται στον 19ο αιώνα! Και πλέον έχουμε φτάσει να πουλιούνται εκατομμύρια ηλεκτρικά αυτοκίνητα ετησίως στον κόσμο μαζί με σταθμούς φόρτισης και φορτιστές αυτοκινήτων. Το 2019 πουλήθηκαν 2,1 εκατομμύρια ηλεκτρικά αυτοκίνητα παγκοσμίως!

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με επιδοτήσεις για ιδιώτες και επιχειρήσεις μπορείτε να μεταβείτε στον επίσημο ιστότοπο του Κινούμαι Ηλεκτρικά.

Ηλεκτρικά οχήματα: μια έξυπνη επιλογή για το περιβάλλον

Η σημασία της ώρας φόρτισης

Σε χώρες όπως η Γερμανία ή η Ισπανία με μεγάλες επενδύσεις σε ηλιακή και αιολική ενέργεια τα πραγματα ειναι πιο δυσκολα. Η έλλειψη αποθήκευσης ανανεώσιμης ενέργειας σημαίνει ότι η ποσότητα άνθρακα που εξοικονομείται από την οδήγηση ενός EV εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ώρα της ημέρας που αυτό επαναφορτίζεται.

Η φόρτιση το απόγευμα, όταν ο ήλιος και ο άνεμος είναι πιο συχνοί, εξοικονομεί 16 έως 18% περισσότερο άνθρακα από ό,τι τη νύχτα. Όταν τα δίκτυα είναι πιο πιθανό να τροφοδοτούνται με φυσικό αέριο ή άνθρακα.

Η ανάλυση είναι βασισμένη σε δημόσια δεδομένα από την ευρωπαϊκή πλατφόρμα διαφάνειας διαχειριστών συστημάτων μεταφοράς ENTSO-E.

Έδειξε πώς η ικανότητα της αυτοκινητοβιομηχανίας να μειώνει τις εκπομπές εξαρτάται από την εξεύρεση καλύτερων τρόπων απαλλαγής από τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και αποθήκευσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, προκλήσεις που πολλές ευρωπαϊκές χώρες δεν έχουν ακόμη ξεπεράσει.

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *