Καλοκαίρι -Ήλιος: Προσοχή καίει

Καλοκαίρι -Ήλιος: Προσοχή καίει. Ξεχάσατε να βάλετε αντηλιακό, σας πήρε ο ύπνος επάνω στην αμμουδιά ή μήπως παίξατε ρακέτες για περισσότερη ώρα απ’ όση έπρεπε χωρίς να ανανεώσετε την αντηλιακή σας προστασία;

Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι δεν πρέπει να περνάμε πολλή ώρα κάτω από τον ήλιο, ειδικά χωρίς να φοράμε αντηλιακό. Το κάψιμο από τον ήλιο δεν είναι ποτέ διασκεδαστική υπόθεση για να το αντιμετωπίσουμε, καθώς τα συμπτώματά του είναι ιδιαίτερα ενοχλητικά: ξεφλούδισμα, πόνος, φαγούρα… Πώς θα το κάνουμε να φύγει γρήγορα;

1. Ήλιος- Ενυδατωθείτε εσωτερικά

Αρχικά, χρειάζεστε επαρκή ενυδάτωση, κατά προτίμηση με τη μορφή νερού ή φρέσκων φρούτων και λαχανικών. Όταν υπάρχει τραυματισμός ή βλάβη στο δέρμα, όπως συμβαίνει στην περίπτωση ηλιακού εγκαύματος, δεν συγκρατείται εξίσου καλά η υγρασία, επομένως η ενυδάτωση από μέσα προς τα έξω είναι απαραίτητη ώστε να επιταχύνετε την επούλωση.

2. Νικήστε τη φλεγμονή

Επιλέξτε ένα αντιφλεγμονώδες παυσίπονο (π.χ. ακεταμινοφαίνη/παρακεταμόλη, ιβουπροφαίνη) για να νικήσετε ταυτόχρονα τον πόνο και τη φλεγμονή. Έτσι, θα μειωθεί το κοκκίνισμα και η ευαισθησία του δέρματος.

3.Ήλιος-  Ανακουφίστε το δέρμα με μια κομπρέσα

Μια κομπρέσα με κρύο γάλα είναι η ιδανική λύση για να δροσίσετε το δέρμα, καθώς οι πρωτεΐνες του γάλακτος καταπραΰνουν τη φλεγμονή.

4.Ήλιος-  Ενυδατωθείτε εξωτερικά

Αποφύγετε τη βαζελίνη, τη βενζοκαΐνη και τη λιδοκαΐνη, καθώς ενυδατώνουν μεν το δέρμα αλλά ταυτόχρονα «κλειδώνουν» τη θερμότητα κάτω από την επιφάνειά του, κάτι που θέλετε να αποφύγετε στην περίπτωση εγκαύματος. Προτιμήστε την αλόη, αφού είναι ένα φυσικό προϊόν κατάλληλο για την αντιμετώπιση κάθε δερματικού προβλήματος και ενυδατώνει σε βάθος.

Χρησιμοποιούμε προϊόντα με αλόη, που μπορεί να ανακουφίσει το καμένο, ευαίσθητο δέρμα όσο θεραπεύεται. Αλλά προσοχή στα προϊόντα με έντονα αρώματα, που μπορούν να ερεθίσουν ακόμα περισσότερο την περιοχή.

*Μερικά γιατροσόφια που ξέρουμε ότι λειτουργούν είναι ο κρύος χυλός βρώμης, όπως και τα κρύα σακουλάκια τσαγιού, το μέλι και το αγελαδινό γάλα.

*Πίνουμε πολύ νερό, επειδή η ενυδάτωση πρέπει να γίνεται εσωτερικά και εξωτερικά.

*Αν το δέρμα μας έχει αρχίσει να ξεφλουδίζει, το αφήνουμε όπως είναι. Δεν το τραβάμε, επειδή θα προκαλέσουμε μεγαλύτερο κακό και θα αυξήσουμε τον κίνδυνο μόλυνσης.

Πότε να επισκεφτείτε γιατρό
Αν το ηλιακό έγκαυμα είναι εκτεταμένο και συνοδεύεται από φουσκάλες, καλό θα ήταν να επισκεφτείτε έναν δερματολόγο. Από την άλλη, η εκδήλωση συμπτωμάτων όπως ο πυρετός, τα ρίγη και η ναυτία μετά την έκθεση στον ήλιο επιβάλλουν την επίσκεψη στο κοντινότερο τμήμα επειγόντων περιστατικών, καθώς υποδεικνύει ηλίαση.

Υποβολή απάντησης