Γιατί Μας Αρέσει να Στολίζουμε Νωρίτερα τα Χριστούγεννα

Οσο πλησιάζουμε να μπούμε στον Δεκέμβρη οι περισσότεροι- όσοι έχουμε και παιδιά-  βιαζόμαστε να ξεκινήσουμε τη διακόσμηση του σπιτιού μας για τα Χριστούγεννα. Αλλά γιατί μας αρέσει τόσο να ξεκινάμε τις προετοιμασίες νωρίτερα; Υπάρχουν αρκετοί λόγοι πίσω από αυτή την τάση, που απηχούν τις συναισθηματικές, κοινωνικές και ψυχολογικές ανάγκες μας.

Σε κάθε περίπτωση όμως ο στολισμός δημιουργεί από μόνος του μία εορταστική ατμόσφαιρα, προμηνύνοντας ότι τις επόμενες ημέρες θα συμβεί κάτι θετικό. Είτε αυτό σημαίνει ότι θα φορέσουμε τα καλά μας και θα υποδεχθούμε το νέο έτος, είτε ότι θα μπούμε στην κουζίνα και θα μαγειρέψουμε με τα παιδιά, θα ανταλλάξουμε μικρά δώρα αγάπης και θα αναλογιστούμε αν μικροί ή μεγάλοι υπήρξαμε “καλά παιδιά” στον χρόνο που πέρασε.

Αύξηση του Χριστουγεννιάτικου Πνεύματος: Το να ξεκινήσουμε νωρίς τις προετοιμασίες για τα Χριστούγεννα μας επιτρέπει να αισθανθούμε το χαρούμενο πνεύμα των γιορτών για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Η διακόσμηση του σπιτιού με χρωματιστά φώτα και στολίδια δημιουργεί μια ατμόσφαιρα ζεστασιάς και ευτυχίας, προετοιμάζοντας μας για τον εορτασμό.

Δημιουργία Αναμνήσεων: Το να στολίζουμε νωρίτερα μας παρέχει την ευκαιρία να δημιουργήσουμε ανεξίτηλες αναμνήσεις. Οι στιγμές που περνάμε με την οικογένεια και τους φίλους κατά τη διάρκεια της διακόσμησης και των προετοιμασιών γίνονται μοναδικές και αξέχαστες.

Αντίδοτο στην Καθημερινότητα: Η καθημερινή ζωή μπορεί να είναι περίπλοκη και αγχωτική, ιδίως τις ημέρες μας. Η διακόσμηση για τα Χριστούγεννα μας προσφέρει ένα διάλειμμα από την καθημερινή ρουτίνα και μας βοηθά να ξεφύγουμε σε έναν μαγικό κόσμο γεμάτο φως και χρώμα.

Ενίσχυση της Κοινωνικής Δέσμευσης: Το να ξεκινήσουμε τις προετοιμασίες για τα Χριστούγεννα νωρίτερα επιτρέπει επίσης στην οικογενειακά μας και την παρέα μας να αισθανθεί πιο συνδεδεμένη. Οι κοινές δραστηριότητες όπως η διακόσμηση του δρόμου ή η συναρμολόγηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου μπορούν να φέρουν τους ανθρώπους πιο κοντά και να δημιουργήσουν ένα αίσθημα κοινότητας.

Η τάση να ξεκινάμε τις προετοιμασίες για τα Χριστούγεννα νωρίτερα αντικατοπτρίζει την επιθυμία μας να απολαμβάνουμε το μαγικό πνεύμα των γιορτών για όσο το δυνατόν περισσότερο.

Σύμφωνα με την ψυχοθεραπεύτρια, Amy Morin, «Όταν στολίζουμε το σπίτι μας γιορτινά, συνήθως φέρνουμε στο μυαλό μας μία ευτυχισμένη στιγμή με την οικογένεια ή τους φίλους μας από παλιά. Οι παλιές στιγμές ευτυχίας γεννούν πολύ ευχάριστα συναισθήματα στο παρόν».

Η συγγραφέας του «13 Things Mentally Strong People Don’t Do», Amy Morin, συνεχίζει: «Ο αλτρουισμός γίνεται πιο έντονος τον Δεκέμβρη. Οι άνθρωποι κάνουν περισσότερες δωρεές και γι’ αυτό νιώθουν πιο χαρούμενοι. Νιώθουν τόσο καλά μάλιστα, με το αίσθημα της προσφοράς που κάθε χρόνο θέλουν να ξεκινούν τις ετοιμασίες όλο και πιο νωρίς».

Κι ερχόμαστε στον τρίτο σπουδαίο λόγο για τον οποίο αγαπάμε τα Χριστούγεννα… γινόμαστε καλύτεροι άνθρωποι! Ο στόχος της βελτίωσης του χαρακτήρα μας θα πρέπει να είναι καθημερινός, ανεξαρτήτως ηλικίας. Ωστόσο τις γιορτές συμπονούμε περισσότερο όσους έχουν ανάγκη από αγάπη και τροφή και δυστυχώς τα στερούνται.

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *