Εκλογές 2023: Πότε οι εργαζόμενοι δικαιούνται εκλογική άδεια

Εκλογές 2023: Πότε οι εργαζόμενοι δικαιούνται εκλογική άδεια. Καθώς πλησιάζουν οι εκλογές του 2023, αυξάνεται ο αριθμός των εργαζομένων που αναζητούν πληροφορίες για το αν και πόσες μέρες δικαιούνται εκλογική άδεια. Η εκλογική νομοθεσία παρέχει τη δυνατότητα χορήγησης ειδικής άδειας απουσίας με αποδοχές, για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των εργαζομένων του ιδιωτικού και του δημοσίου τομέα. Η διάρκεια της άδειας εξαρτάται από την απόσταση και το είδος της απασχόλησης του εργαζομένου

Παρέχεται δυνατότητα χορήγησης ειδικής άδειας απουσίας με αποδοχές για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των εργαζομένων του ιδιωτικού και του δημοσίου τομέα, σύμφωνα με την εκλογική νομοθεσία σε περίπτωση διεξαγωγής εκλογών. Η διάρκεια της ειδικής αυτής άδειας εξαρτάται από την απόσταση και καθορίζεται από τις υπουργικές αποφάσεις που έχουν εκδοθεί κατά τις τελευταίες εκλογικές διαδικασίες.

Εκλογές 2023

Επιπλέον, οι εργαζόμενοι που θα χρησιμοποιήσουν την ειδική άδεια εκλογών πρέπει να υποβάλουν αίτηση στον εργοδότη τους, τουλάχιστον πέντε ημέρες πριν την ημερομηνία των εκλογών. Επιπλέον, ο εργοδότης έχει το δικαίωμα να ζητήσει από τον εργαζόμενο να προσκομίσει την απόδειξη ψήφου του.

Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι η ειδική άδεια εκλογών δεν είναι υποχρεωτική, αλλά προαιρετική. Οι εργαζόμενοι μπορούν να αποφασίσουν να μην λάβουν αυτήν την άδεια και να προσέλθουν στα εκλογικά κέντρα εκτός των ωρών εργασίας τους, εφόσον αυτό επιτρέπεται από τον εργοδότη τους.

Συνολικά, η ειδική άδεια εκλογών αποτελεί ένα δικαίωμα που παρέχεται στους εργαζόμενους του ιδιωτικού και του δημοσίου τομέα, ώστε να μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα χωρίς να υποστούν οικονομικές απώλειες.

για εργαζόμενους με πενθήμερο:

  • από 200 – 400 χλμ., μια εργάσιμη ημέρα
  • από 401 και πάνω, δύο εργάσιμες ημέρες
  • για τα νησιά μέχρι 3 ημέρες

για εργαζόμενους με εξαήμερο:

  • από 100 – 200 χλμ., μια εργάσιμη ημέρα
  • από 201 – 400 χλμ., δύο εργάσιμες ημέρες
  • από 401 και πάνω, τρεις εργάσιμες ημέρες
  • για τα νησιά μέχρι 3 ημέρες

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *