Καθαρά Δευτέρα: Τι έχει το τραπέζι

Καθαρά Δευτέρα, η πρώτη ημέρα της Μεγάλης Σαρακοστής, και η παράδοση επιβάλλει ένα τραπέζι γεμάτο με νηστίσιμα εδέσματα. Θαλασσινά, λαγάνα, χαλβάς, ταραμοσαλάτα, ντολμαδάκια γιαλαντζί, ελιές, τουρσιά και όσπρια κάνουν τα Κούλουμα νόστιμα.

Ταραμάς: Για λόγους νοστιμιάς και ποιότητας είναι προτιμότερο να φτιάξουμε τη δική μας σπιτική ταραμοσαλάτα ή και διάφορους άλλους μεζέδες με βάση τον ταραμά. Προτιμάμε να αγοράσουμε λευκό ταραμά που είναι ποιοτικά ανώτερος από τον ροζ και χωρίς χρωστικές ουσίες. Πρέπει να έχει ευχάριστη και όχι έντονη οσμή και χρώμα ομοιόμορφο που κυμαίνεται από το λευκό ως και το ανοιχτό καστανό. Καλό είναι να αποφύγουμε τον λεγόμενο ταραμοπολτό ο οποίος είναι αναμεμειγμένος με αμυλούχες ουσίες.

Καθαρά Δευτέρα: Τι έχει το τραπέζι

Θαλασσινά και όστρακα: Τα φρέσκα όστρακα και κυρίως τα θαλασσινά έχουν απίστευτη γεύση και σημαντική διατροφική αξία. Ωστόσο είναι αρκετά ευπαθή και θα πρέπει να προσέξουμε πολύ καλά πώς τα επιλέγουμε. Το χταπόδι, οι σουπιές, τα θράψαλα και τα καλαμάρια πρέπει να έχουν δέρμα συμπαγές, ελαστικό και γυαλιστερό, με τις βεντούζες και τα πλοκάμια τους να είναι αρκετά σκληρά, και φυσικά να μυρίζουν θάλασσα. Οι αστακοί, οι γαρίδες, οι καραβίδες και τα καβούρια θα πρέπει να είναι ζωντανά, δηλαδή να κινούν τα πόδια και τις κεραίες τους, να έχουν γυαλιστερό κέλυφος, χωρίς μαύρες κηλίδες στο κεφάλι τους ή μελανά σημεία και να ευωδιάζουν θάλασσα.

Τα διάφορα οστρακοειδή, δηλαδή μύδια, στρείδια, γυαλιστερές και κυδώνια, είναι απαραίτητο να είναι ζωντανά που σημαίνει να διατηρούν κλειστό το κέλυφός τους ή ελάχιστα ανοιχτό. Τέλος, όσοι απο εμάς προτιμήσουμε να αγοράσουμε αχινούς θα πρέπει να κινούν τα αγκάθια τους δηλαδή να είναι κι αυτοί ζωντανοί με χαρακτηριστική θαλασσινή μυρωδιά.  Αν προτιμήσουμε κατεψυγμένα θαλασσινά και όστρακα, είναι σημαντικό για λόγους υγιεινής και ασφάλειας να διαλέξουμε προϊόντα που διατηρούνται σε καταψύκτη σε -18ο C, είναι συσκευασμένα και φέρουν υγειονομική σφραγίδα.

Χαλβάς: Την τιμητική του στο σαρακοστιανό τραπέζι έχει ο χαλβάς και ιδιαίτερα αυτός που παρασκευάζεται από ταχίνι. Στην αγορά κυκλοφορούν αρκετοί συσκευασμένοι αλλά και χύμα. Αν προτιμήσουμε συσκευασμένο, προσέχουμε ιδιαίτερα την ημερομηνία συσκευασίας του και λήξης. Αν αγοράσουμε χύμα χαλβά, τον προμηθευόμαστε από κατάστημα τροφίμων όπου πωλείται καλυμμένος με πλαστική μεμβράνη και τοποθετημένος σε δροσερό και σκιερό μέρος, χωρίς να έχει αλλοιωθεί η υφή και το χρώμα του.

Λαγάνα: Το ψωμί της Καθαράς Δευτέρας αποτελεί βασικό σαρακοστιανό έδεσμα. Μια έρευνα αγοράς είναι πάντα αναγκαία. Είναι προτιμότερο να φτιάξουμε τη δική μας λαγάνα, αν ωστόσο δεν έχουμε χρόνο ή διάθεση για μαγειρική αγοράζουμε τη λαγάνα από φούρνο και όχι πρατήριο άρτου. Η καλή λαγάνα πρέπει είναι ξεροψημένη και όχι μαλακή.

Το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας
  • Λαγάνα …
  • Ταραμοσαλάτα …
  • Ελιές και τουρσιά …
  • Καλαμαράκια και σουπιές …
  • Χταπόδι …
  • Γαρίδες και καραβίδες …
  • Extra tip: Αν τα προμηθευτείτε φρέσκα, δώστε ιδιαίτερη προσοχή στο καθάρισμα αλλά κυρίως στο μαγείρεμά τους. …
  • Ντολμαδάκια γιαλαντζί

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *