Λογοθεραπεία – Εργοθεραπεία: Πότε είναι απαραίτητες για τα παιδιά

Η λογοθεραπεία και η εργοθεραπεία είναι δύο ειδικευμένοι κλάδοι της θεραπευτικής αγωγής που συνεργάζονται για την αντιμετώπιση διαφόρων προβλημάτων που αφορούν την ανάπτυξη και την επικοινωνία των παιδιών. Ενώ η λογοθεραπεία ασχολείται με την ανάπτυξη της γλωσσικής ικανότητας και την επίλυση δυσκολιών επικοινωνίας, η εργοθεραπεία επιδιώκει να βελτιώσει τις λειτουργικές ικανότητες και τις δεξιότητες κινήσεων των παιδιών. Στο παρόν άρθρο, θα εξετάσουμε πότε η λογοθεραπεία και η εργοθεραπεία είναι απαραίτητες για τα παιδιά και πώς μπορούν να συμβάλουν στην υγιή ανάπτυξή τους.

Ανάγκη για Λογοθεραπεία:

Η λογοθεραπεία είναι απαραίτητη όταν τα παιδιά αντιμετωπίζουν προβλήματα στη γλωσσική εξέλιξη και επικοινωνία. Ορισμένες καταστάσεις που ενδέχεται να απαιτούν λογοθεραπευτική παρέμβαση περιλαμβάνουν:

Καθυστέρηση ομιλίας και γλωσσικής ανάπτυξης: Ορισμένα παιδιά υπολείπονται στην απόκτηση των γλωσσικών δεξιοτήτων σε σχέση με τα ηλικιακά τους όμοια. Η λογοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να αναπτύξουν την ομιλία, τη γλωσσική κατανόηση και την επικοινωνία.

Δυσλεξία και δυσκολίες ανάγνωσης: Ορισμένα παιδιά αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην ανάγνωση, όπως δυσλεξία. Η λογοθεραπεία μπορεί να παρέχει τεχνικές ανάγνωσης, ασκήσεις και υποστήριξη για τη βελτίωση των αναγνωστικών δεξιοτήτων των παιδιών.

Αποκατάσταση ομιλίας μετά από τραυματισμό ή ασθένεια: Σε περιπτώσεις που παιδιά υποστήριξαν τραυματισμό ή αντιμετωπίζουν ασθένεια που επηρεάζει την ομιλία τους, η λογοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση και επαναφορά των φυσιολογικών γλωσσικών λειτουργιών.

Ανάγκη για Εργοθεραπεία:

Η εργοθεραπεία είναι απαραίτητη στα παιδιά που αντιμετωπίζουν προβλήματα στις λειτουργικές ικανότητες και τις κινητικές δεξιότητες. Ανάμεσα στις καταστάσεις που ενδέχεται να απαιτούν εργοθεραπευτική παρέμβαση συγκαταλέγονται:

Διαταραχές της κινητικότητας: Ορισμένα παιδιά μπορεί να αντιμετωπίζουν προβλήματα με την κινητική συντονισμό, την ισορροπία ή την αντίληψη του σώματος. Η εργοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη της κινητικότητας, της ευλυγισίας και της ισορροπίας μέσω ασκήσεων και τεχνικών.

Νευροανάπτυξη και αυτισμός: Παιδιά με νευρολογικές αναπτυξιακές διαταραχές, όπως αυτισμός, μπορούν να επωφεληθούν από την εργοθεραπεία για τη βελτίωση των κινητικών δεξιοτήτων, της κοινωνικής αλληλεπίδρασης και της ανεξαρτησίας τους στις καθημερινές δραστηριότητες.

Διαταραχές της αναπνοής και του φαγητού: Παιδιά που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην αναπνοή ή την κατάποση τροφής, όπως στην περίπτωση της αναπνευστικής νόσου ή της δυσκοιλιότητας, μπορούν να επωφεληθούν από την εργοθεραπεία για τη βελτίωση της αναπνοής, της μάσησης και της κατάποσης.

Προβλήματα συγκέντρωσης και προσοχής: Παιδιά με δυσκολίες στη συγκέντρωση και την προσοχή μπορούν να επωφεληθούν από την εργοθεραπεία για την ανάπτυξη των κογνιτικών λειτουργιών, της οργάνωσης και του σχεδιασμού των καθημερινών δραστηριοτήτων.

Απευθυνόμαστε στους ειδικούς 

Θα πρέπει λοιπόν να απευθυνθείτε σε κάποιον Εργοθεραπευτή εάν παρατηρήσετε ότι το παιδί παρουσιάζει συστηματικά τρείς ή περισσότερες από τις παραπάνω δυσκολίες.

Ο Εργοθεραπευτής αξιολογώντας τις δυσκολίες, θα δημιουργήσει ένα στόχο κατευθυνόμενο πρόγραμμα παρέμβασης που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες του παιδιού. Βασικό μέσο για την επίτευξη των στόχων κι εν γένει την βελτίωση των δεξιοτήτων του παιδιού είναι το παιχνίδι.

Η λογοθεραπεία και η εργοθεραπεία αποτελούν αναπόσπαστα κομμάτια της θεραπευτικής παρέμβασης για παιδιά με διάφορες ανάγκες. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε τα σημάδια που υποδεικνύουν την ανάγκη για αυτές τις μορφές θεραπείας και να παρέχουμε την απαραίτητη υποστήριξη στα παιδιά για την υγιή τους ανάπτυξη. Μέσω της συνεργασίας με ειδικούς σε αυτούς τους τομείς, μπορούμε να προσφέρουμε στα παιδιά τις απαραίτητες εργαλεία και δεξιότητες που θα τους βοηθήσουν.

Τριανταφύλλου Όλγα Κέντρο Ειδικών Θεραπειών- Χαλκιδική

Η λογοθεραπεύτρια Όλγα Τριανταφύλλου είναι απόφοιτος ΤΕΙ λογοθεραπείας Ηπείρου και κάτοχος Μεταπτυχιακού διπλώματος “Επιστήμες των διαταραχών επικοινωνίας” του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Το κέντρο ειδικής αγωγής  στην Κασσάνδρια Χαλκιδικής απευθύνεται σε παιδιά, εφήβους και ενήλικες και παρέχει υπηρεσίες λογοθεραπείας σε αναπτυξιακές διαταραχές λόγου, τραυλισμό, επίκτητες διαταραχές λόγου ως επακόλουθο από εγκεφαλικό επεισόδιο, νοητική στέρηση, καθυστέρηση ομιλίας, δυσλεξία-μαθησιακές δυσκολίες, αυτισμό, φωνολογικές-αρθρωτικές διαταραχές, διαταραχές ροής της ομιλίας, και βαρηκοΐα-κώφωση.

Επιπλέον, παρέχει υπηρεσίες ψυχολογικής υποστήριξης παιδιών, εφήβων και ενηλίκων, συμβουλευτική γονέων, και προσφέρει ομαδικά προγράμματα που περιλαμβάνουν ομάδες κοινωνικών δεξιοτήτων, ομάδες σχολικής ετοιμότητας, ομάδες γονέων και εργαστήρι ορθογραφίας.

Τριανταφύλλου Όλγα Κέντρο Ειδικών Θεραπειών

Πεζόδρομος Κασσάνδρειας- Χαλκιδική -63077

Τηλ. 2374020107

Διαβάστε ακόμη:

Πότε το παιδί μου χρειάζεται εργοθεραπεία;

Πότε το παιδί μου θα πρέπει να ξεκινήσει λογοθεραπεία;

 

 

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *