Πρώτη του Μάη: Τι συμβολίζει το πρωτομαγιάτικο στεφάνι

Πρώτη του Μάη: Τι συμβολίζει το πρωτομαγιάτικο στεφάνι. Κάθε Πρωτομαγιά πολλοί είναι αυτοί που φτιάχνουν ένα στεφάνι από λουλούδια, το γνωστό «Πρωτομαγιάτικο στεφάνι» ή «Μαγιάτικο στεφάνι». Παρόλα αυτά, φαίνεται ότι, λίγοι ξέρουν γιατί και τι συμβολίζει αυτό το λουλούδινο στεφάνι που φτιάχνουμε την πρώτη του Μάη.

Πρώτη του Μάη: Τι συμβολίζει το πρωτομαγιάτικο στεφάνι

Το πρωτομαγιάτικο στεφάνι είναι κατασκευή με λουλούδια που συμβολίζει την γονιμότητα, την εποχή της άνθησης και της δημιουργίας και με αυτό γιορτάζουμε τον ερχομό της άνοιξης.

Το πρωτομαγιάτικο στεφάνι συμβολίζει, επίσης, την αναγέννηση της φύσης με την άνοιξη.  Γεγονός που θέλουν οι άνθρωποι «να φέρουν στα σπίτια τους» γι’ αυτό και το λουλούδινο στεφάνι κρεμιέται έξω από τα σπίτια συνήθως πάνω στην πόρτα.

Σύμφωνα με τη Λαογραφική έρευνα, το μαγιάτικο στεφάνι φτιάχνεται με βέργα από ευλύγιστο και ανθεκτικό ξύλο κληματαριάς ή σύρμα γύρω από το οποίο στηρίζονται τα λουλούδια.

Τα έθιμα και οι δράσεις της Πρωτομαγιάς ξεκινούν από τα βάθη της ανθρώπινης παράδοσης και περνούν από γενιά σε γενιά. Ο Μάιος είναι ο 5ος μήνας του χρόνου που ήταν αφιερωμένος στον ετήσιο εορτασμό της θεάς της γονιμότητας και της γεωργίας, Δήμητρας. Η κόρης της, Περσεφόνη, που έρχεται από τον Κάτω Κόσμο αυτόν τον μήνα, από τον σύζυγό της, Άδη, ήταν ο λόγος για τη γιορτή των Ανθεστηρίων. Η μεγαλόπρεπης πομπή προς τα ιερά για να προσφέρουν άνθη.

Έτσι ξεκίνησε και το έθιμο με το πρωτομαγιάτικο στεφάνι και όσα αυτό συμβολίζει.

Στην λαϊκή αντίληψη, ο θάνατος και η γέννηση, το καλό και το κακό, συνυπάρχουν. Όλα τα σπίτια, έκτος από εκείνα που έχουν πένθος, φτιάχνουν στεφάνι για να «εξασφαλίσουν» προστασία, υγεία, ευτυχία και το «καλό» μάτι. Το στεφάνι παραμένει στο σπίτι μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού.

Τι γιορτάζουμε την Πρωτομαγιά και γιατί ο όρος «εργατική Πρωτομαγιά»

H 1η Μαΐου καθιερώθηκε ως η «Παγκόσμια Ημέρα των Eργατών» στις 20 Ιουλίου 1889.  Κατά τη διάρκεια του ιδρυτικού συνεδρίου της Δευτέρας Διεθνούς στο Παρίσι ως ημέρα μνήμης για μία εξέγερση. Εμεινε γνωστή ως «η σφαγή του Χάιμάρκετ», ενώ στον αντίποδα, είναι και η «ημέρα των λουλουδιών και της άνοιξης».

Την Πρωτομαγιά του 1886, τα εργατικά συνδικάτα στο Σικάγο ξεσηκώθηκαν διεκδικώντας το 8ωρο και καλύτερες συνθήκες εργασίας με σύνθημα «Οχτώ ώρες δουλειά, οχτώ ώρες ανάπαυση, οχτώ ώρες ύπνο».

Υπολογίζεται ότι παραπάνω από 400.000 άνθρωποι συμμετείχαν στις απεργίες που γίνονταν σε όλη την χώρα και πάνω από 80.000 στο Σικάγο.

Οι διαδηλώσεις κράτησαν μέρες. Στις 4 Μαΐου, κατά τη διάρκεια μίας πορείας στην πλατεία Χάιμαρκετ στο Σικάγο, κάποιος πέταξε έναν αναμμένο δυναμίτη στην αστυνομία που βρισκόταν γύρω από την πορεία. Ένα αστυνομικός χάνει την ζωή του από αυτήν. Οι συνάδελφοί του λαμβάνουν εντολή να ανοίξουν πυρ εναντίον του συγκεντρωμένου πλήθους.

Το αποτέλεσμα ήταν να σκοτωθούν 7 αστυνομικοί και 4 διαδηλωτές.  Υπήρξαν και εκατοντάδες τραυματίες από την έκρηξη αλλά και τις μετέπειτα συγκρούσεις που ακολούθησαν με την αστυνομία. Ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων από το σύνολο των κινητοποιήσεων παραμένει αδιευκρίνιστος.

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *