Σχολική τσάντα: Τι πρέπει να προσέξουμε

Σχολική τσάντα: Τι πρέπει να προσέξουμε. Οι τσάντες που κουβαλάνε οι μαθητές στην πλάτη αποτελούν κίνδυνο για την υγεία τους. Ειδικοί απαντούν σχετικά με την επίδραση του σακιδίου στους μυς και τα οστά των μαθητών, συμβουλεύουν για το σωστό είδος τσάντας που πρέπει να επιλέξετε και πώς να τη γεμίσετε και να τη φορέσετε, ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο πόνος και να μεγιστοποιηθεί η άνεση. Οι σχολικές τσάντες είναι είδος ευρείας κατανάλωσης, περιέχοντας όλα τα βασικά που χρειάζονται τα παιδιά για να περάσουν τη μέρα στο σχολείο.

Η κατάλληλη σχολική τσάντα είναι καταρχάς αυτή που φοριέται στην πλάτη, διαθέτει έναν εύκαμπτο σκελετό και ιδανικά δένει και στη μέση για να μοιράζεται το βάρος της, αντί να επιβαρύνει μόνο τους ώμους και τη σπονδυλική στήλη.

Σχολική τσάντα: Τι πρέπει να προσέξουμε

Τα λουριά της θα πρέπει να είναι ρυθμιζόμενα ανάλογα με το ύψος του παιδιού.

Θα ήταν καλύτερο να επιλέξετε μια υφασμάτινη τσάντα γιατί είναι πιο ελαφριά σε σχέση με την δερμάτινη.

Δώστε προσοχή στο βάρος της γεμάτης τσάντας. Δεν πρέπει να ζυγίζει παραπάνω από το 10% του βάρους του παιδιού. Για παράδειγμα, ένα παιδί του δημοτικού που ζυγίζει 30 κιλά πρέπει να σηκώνει λιγότερο από 3 κιλά στη σχολική του τσάντα.

Τα τελευταία χρόνια είναι πολύ της μόδας οι σχολικές τσάντες “τρόλεϊ”, δηλαδή με ενσωματωμένα ροδάκια.. Οι τσάντες δηλαδή που έχουν απο κάτω ροδάκια και έτσι μεταφέρονται εξαιρετικά εύκολα χωρίς να επιβαρύνεται το παιδί με το βάρος του περιεχομένου. Είναι ιδανικές για τις τάξεις του δημοτικού αλλά ίσως ακόμη και για το νηπιαγωγείο.

Διαλέξτε μια τσάντα με εσωτερικές θήκες και ξεχωριστούς χώρους για να τοποθετούνται τα σχολικά είδη, γιατί παίζει ρόλο για τη μέση η σωστή τοποθέτηση του περιεχομένου. Τοποθετήστε τα βαρύτερα αντικείμενα πιο κοντά στην πλάτη του παιδιού και τα ελαφρύτερα μακριά απ’ αυτήν.

Και φυσικά η τσάντα θα πρέπει να αρέσει στο παιδί σας, γι αυτό καλό θα είναι να πάτε να τη διαλέξετε μαζί!

Όπως και να χει, να θυμάστε ότι δε θα πάρετε μία τσάντα με σκοπό να την κρατάει για τα επόμενα πολλά σχολικά χρόνια, γιατί κάθε τσάντα θα πρέπει αν συμβαδίζει με το ύψος και το σωματότυπο του παιδιού. Η τσάντα πρέπει να είναι σωστά “ζυγισμένη” επάνω στο σώμα και την πλάτη του παιδιού. Είναι λάθος να πάρετε νωρίτερα από ότι πρέπει μία μεγάλη τσάντα για να την κρατήσει… και του χρόνου!

Τσάντα με ρόδες (τρόλεϊ)

Γιατί να την επιλέξεις τα θετικά σημεία:

  • Οι τσάντες που έχουν ρόδες δεν επιβαρύνουν καθόλου το παιδί και την πλάτη του γιατί δεν χρειάζεται να την κουβαλήσει!
  • Είναι Ιδανική λύση για τα παιδιά που πηγαίνουν στο σχολείο με τα πόδια!
  • Ιδανική λύση για παιδιά νηπιαγωγείου και πρώτες τάξεις δημοτικού

Τα αρνητικά σημεία:

  • Όταν βρέχει το παιδί ή θα αναγκαστεί να την φορέσει την πλάτη και θα είναι αρκετά βαριά ή θα την σέρνει και θα γίνει μούσκεμα!
  • Δυστυχώς χαλάει πιο γρήγορα πιθανόν από κακή χρήση να σπάσουν και οι ρόδες!
  • Αν το παιδί έχει σκάλες στο σχολείο του θα του είναι λίγο δύσκολο να την μετακινεί.
  • Δεν πλένεται στο πλυντήριο! Εγώ την δικιά μας την έπλενα στην μπανιέρα και μάλιστα αρκετά συχνά γιατί ήταν μονίμως λερωμένη!
  • Μεταφέρει στις ρόδες αρκετή βρωμιά για τον λόγο ότι σέρνεται. Όταν έβλεπα κάτι τρίχες πλεγμένες  στις ρόδες πάθαινα ΣΟΚ.
  • Είναι πιο ακριβή σε σχέση με την απλή τσάντα πλάτης!

Τσάντα πλάτης

Γιατί να την επιλέξεις θετικά στοιχεία:

  • Είναι πιο ελαφριά σε σχέση με την τσάντα τρόλεϊ
  • Δεν χαλάει γρήγορα γιατί δεν σέρνεται
  • Πλένεται στο πλυντήριο
  • Ιδανική για μεγαλύτερα παιδιά
  • Ιδανική για παιδιά που η τάξη τους είναι σε όροφο

Τα αρνητικά σημεία:

  • Τα παιδιά θα πρέπει να την κουβαλάνε! Συνήθως έχουν μαζί τους αρκετά βιβλία με αποτέλεσμα να επιβαρύνει την πλάτη!

Είτε επιλέξεις για το παιδί σου τσάντα με ρόδες είτε επιλέξεις την απλή κλασική σχολική τσάντα είναι δική σου υπόθεση! Το σχέδιο όμως και το design είναι θέμα του παιδιού. Άφησε το να επιλέξει ότι του αρέσει! Κατεύθυνε το  εκεί που θέλεις αλλά η τελική επιλογή θα είναι του παιδιού! Δική του θα είναι η τσάντα  και θα την παίρνει καθημερινά μαζί του!

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *