Υπάρχει Άγιος Βασίλης; Τι πρέπει και τι δεν πρέπει να λέμε στα παιδιά

Κάθε χρόνο, με τον ερχομό των εορτών, η συζήτηση για τον Άγιο Βασίλη ανακινείται ξανά. Πολλοί γονείς βρίσκονται αντιμέτωποι με την ερώτηση: “Υπάρχει πραγματικά ο Άγιος Βασίλης;“, και αυτό τους οδηγεί σε μια εσωτερική σύγκρουση μεταξύ του πώς να διαχειριστούν το θέμα με τα παιδιά τους.

Η Μαγεία των Εορτών

Η παράδοση του Άγιου Βασίλη είναι βαθιά ριζωμένη στον πολιτισμό μας και αποτελεί μέρος της μαγείας των εορτών. Ωστόσο, η ερώτηση αν υπάρχει πραγματικά είναι λίγο πιο περίπλοκη από την απλή απάντηση “ναι” ή “όχι”.

Ο Ρόλος των Γονέων

Η προσέγγιση του θέματος αυτού από τους γονείς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις πεποιθήσεις τους και τον τρόπο που θέλουν να κατευθύνουν τα παιδιά τους. Ένας τρόπος είναι να εξηγήσουν τον Άγιο Βασίλη ως ένα σύμβολο της αγάπης, της γενναιοδωρίας και της αλληλεγγύης, ανεξαρτήτως της ύπαρξής του ως φυσικού προσώπου.

Ο Μαγικός Κόσμος της Παιδικής Φαντασίας

Η παιδική ηλικία είναι μια περίοδος όπου οι μικροί μας φίλοι είναι βαθιά υποκείμενοι στη μαγεία της φαντασίας. Ο Άγιος Βασίλης αντιπροσωπεύει τη χαρά, την ελπίδα και την αθωότητα. Ακόμα κι αν οι γονείς επιλέξουν να μην προωθήσουν τον Άγιο Βασίλη ως πραγματική φυσική ύπαρξη, η διατήρηση της μαγείας και της παραμυθένιας ατμόσφαιρας είναι συχνά κάτι που θεωρούν σημαντικό.

Υπάρχει Άγιος Βασίλης

Η Αξία της Ειλικρίνειας

Το σημαντικότερο είναι η ειλικρίνεια. Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, είναι φυσιολογικό να αναρωτιούνται και να εξερευνούν. Είναι καλό να αντιμετωπίζονται με σεβασμό και να λαμβάνονται υπόψη οι ερωτήσεις τους.

Σε κάθε περίπτωση, η απάντηση στο “Υπάρχει Άγιος Βασίλης;” μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία για μια βαθύτερη συζήτηση για τις αξίες, την αγάπη και την αλληλεγγύη που είναι ουσιαστικές τόσο στο έννοιο των εορτών όσο και στη ζωή μας γενικότερα.

Του μαθαίνει να είναι δοτικό

Πέρα από την υλιστική μορφή που οι γιορτές έχουν αποκτήσει στη σύγχρονη κοινωνία, όταν μιλάμε για το Πνεύμα των Χριστουγέννων αναφερόμαστε στη δοτικότητα, την προσφορά, τη βοήθεια που μπορεί να προσφέρει ο καθένας μας στο συνάνθρωπό του. Κι ο ρόλος του Αϊ-Βασίλη κάνει αυτό ακριβώς: Αποδεικνύει ότι, προκειμένου να χαρίσει την αγάπη του στα παιδιά, περνάει μια ολόκληρη νύχτα ταξιδεύοντας σε όλο τον κόσμο ενώ όλοι οι υπόλοιποι κοιμούνται… απλά και μόνο για να προσφέρει χαρά!

 Ο Αϊ-Βασίλης «είναι» αυτός που λέμε ότι είναι

Είναι ένας ευγενικός άνθρωπος, που αναγνωρίζει την καλοσύνη στα παιδιά και ξέρει καλά ότι, όταν κάποιος κάνει κάτι κακό μία φορά, δεν σημαίνει ότι είναι και κακός γενικότερα. Επίσης, συνεργάζεται με τη μαμά και τον μπαμπά κάθε χρόνο για να τηρούνται όλοι οι κανόνες των Χριστουγέννων, συμπεριλαμβανομένων και των δώρων που θα φέρει στους μικρούς του φίλους. Κι επειδή τα παιδιά παίρνουν πολλά δώρο όλο το χρόνο, στο σάκο του κρύβει ένα μόνο δώρο για τον καθένα, σωστά;

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *