Φρέσκο ψάρι: Πως το ξεχωρίζω

Μάθετε εύκολα να ξεχωρίζετε το φρέσκο ψάρι!  Στην αρχή όλοι έτσι σκεφτόμαστε, αλλά να θυμάστε δε θέλει κόπο…θέλει τρόπο!

Κάθε φορά που θέλετε να μαγειρέψετε φρέσκο ψάρι και βρίσκεστε στο ιχθυοπωλείο σκέφτεστε «πώς ξεχωρίζω το φρέσκο ψάρι»; Στην αρχή όλοι έτσι σκεφτόμαστε, αλλά να θυμάστε δε θέλει κόπο…θέλει τρόπο!

Τα ψάρια αποτελούν μία από τις σημαντικότερες τροφές τη διατροφική αξία των οποίων είχαν ανακαλύψει εδώ και χιλιάδες χρόνια οι λαοί της Μεσογείου.

Το νοστιμότερο ψάρι ειναι και το πιο φρέσκο, όχι το πιο ακριβό. Πάμε λοιπόν να δούμε τι πρέπει να προσέχουμε όταν πάμε να αγοράσουμε ψάρια.

Ξεκινάμε από το ιχθυοπωλείο… Να επιλέγετε πάντα αυτό που εμπιστεύεστε!.

Χρησιμοποιείστε τις αισθήσεις σας για να ξεχωρίσετε ένα φρέσκο ψάρι ξεκινώντας από την όραση.

«Το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι» . Το πρώτο που θα προσέξετε στα ψάρια είναι το κεφάλι και τα μάτια. Το φρέσκο ψάρι έχει καθαρά, λαμπερά και φουσκωτά μάτια με μαύρη κόρη. Αν αντιθέτως παρατηρήσετε αιματώματα, βαθούλωμα στο κέντρο και γκρίζα κόρη τότε είναι μπαγιάτικο και καλύτερα είναι να το αποφύγετε.

Βράγχια: Στο φρέσκο ψάρι έχουν πλούσιο ροδαλό χρώμα, ενώ όσο περνούν οι μέρες το χρώμα τους αρχίζει να γίνεται πιο κίτρινο ή καφετί.

Χρώμα: Έντονο και ζωηρό χρώμα θα πρέπει να έχει και η σάρκα του ψαριού , αν το χρώμα είναι μουντό αυτό σημαίνει ότι το ψάρι δεν είναι φρέσκο.

Τι ψάρια πιάνετε;Κυριολεκτικά χρησιμοποιήστε την αφή και πιάστε το φρέσκο ψάρι!

Αφή: Μετά τον έλεγχο με το μάτι περνάμε στην αφή. Πιέστε με το δάχτυλο το ψάρι. Αν ανακτά το σχήμα του μόλις το αφήσετε, είναι φρέσκο. Αν βουλιάζει, τότε καλύτερα βρείτε ένα φρεσκότερο.

Στήριξη: Δοκιμάστε να σηκώσετε και να κρατήσετε το ψάρι από το κεφάλι σε οριζόντια θέση. Αν στέκεται σταθερό και άκαμπτο είναι φρέσκο ενώ αν λυγίζει μπαγιάτικο. Αυτό δεν είναι τέστ φρεσκάδας για τα μεγάλα ψάρια αλλά μόνο για μικρά και μεσαίου μεγέθους.

Λέπια: Ακουμπήστε το ψάρι στην παλάμη σας. Αν μείνουν στο χέρι σας λέπια, το ψάρι έχει αλιευθεί κάτι μέρες πριν. Για να ξεκολλήσουν τα λέπια σε ένα φρέσκο ψάρι πρέπει να καταβάλετε προσπάθεια. Εξαίρεση στον κανόνα αποτελεί ο γαύρος και η σαρδέλα.

Πρέπει να μυρίζει θάλασσα!

Μυρωδιά: Δώστε προσοχή στη μυρωδιά! Το ψάρι που μόλις έχει βγει από τα δίχτυα είναι άοσμο. Αν μυρίζει θαλασσινό νερό είναι μιας ημέρας κι αν μυρίζει ψαρίλα ή αμμωνία είναι μπαγιάτικο κι αμφιβόλου ποιότητας.

Μπορεί τα παραπάνω να σας φαίνονται πολλά, ιδιαίτερα αν δεν είστε εξοικειωμένοι . Δώστε σημασία στο τελευταίο Για να είστε σίγουροι ότι τα ψάρια που θα καταλήξουν στο πιάτο σας είναι φρέσκα πρέπει να γνωρίζετε και να εμπιστεύεστε τον ιχθυοπώλη σας. Η σχέση εμπιστοσύνης είναι και η επιβεβαίωση της ποιότητας του προϊόντος που σας προμηθεύει!

 Τι να προσέξεις όταν το διαλέγεις στη βιτρίνα

  • Τα μάτια του φρέσκου ψαριού γυαλίζουν και είναι λαμπερά.
  • Τα βράχγιά του έχουν σκούρο κόκκινο ή ροζ χρώμα. Eίναι επίσης υγρά και όχι στεγνά, θαμπά ή σκουρόχρωμα.
  • Το φρέσκο ψάρι είναι εντελώς άοσμο ή μυρίζει θάλασσα. Αν όμως μυρίζει «ψαρίλα» και η μυρωδιά του είναι βαριά και ανυπόφορη, τότε έχει μείνει πολλές μέρες στο ψυγείο.
  • Τέλος, όταν το ψάρι είναι φρέσκο, είναι σκληρό και άκαμπτο και αν το ακουμπήσουμε στην παλάμη μας, σχηματίζει ένα τόξο προς τα πάνω. Ένα καλό τεστ για να διαπιστώσεις τη φρεσκάδα του είναι να το πιέσεις με το δάχτυλό σου στο σώμα. Αν δεν μείνει βαθούλωμα και το κρέας του είναι ελαστικό και επανέλθει γρήγορα, τότε είναι ολόφρεσκο. Βεβαίως λάβε υπόψην, ότι ο πάγος, στον οποίο διατηρούν τα ψάρια οι ιχθυοπώλες και οι μαγαζάτορες, βοηθάει στο να παραμένει η σάρκα τους κρουστή.

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *