Χριστούγεννα: Κρασιά για το γιορτινό τραπέζι

Φέτος τα Χριστούγεννα είναι μια ιδιαίτερη χρονιά, καθώς έχουμε την ευκαιρία να διασκεδάσουμε, να χαλαρώσουμε και να περάσουμε όμορφες στιγμές με τους φίλους μας και την οικογένειά μας. Το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι είναι σίγουρα το μεγαλύτερο γεγονός της χρονιάς και η αντιστοίχηση φαγητού-κρασιού, αρκετές φορές μοιάζει δύσκολη γιατί το γούστο και οι προτιμήσεις του καθενός, είναι ασφαλώς διαφορετικές. Πολλοί από τους φίλους μας δεν γνωρίζουν από κρασιά, πολλοί προτιμάνε να πίνουν μόνο ένα συγκεκριμένο χρώμα κρασιού, ενώ άλλοι προτιμάνε συγκεκριμένα στυλ κρασιών. Εμείς αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να καθοδηγήσουμε όσο καλύτερα γίνεται τους οινόφιλους ή μη φίλους μας, ώστε να ευχαριστήσουν όσο το δυνατόν καλύτερα τους καλεσμένους τους. To αγαπημένο μας wine pairing, ελληνιστή η αντιστοίχηση φαγητού-κρασιού, υπόκειται σε κάποιους όχι απαράβατους, αλλά κοινά αποδεκτούς κανόνες..

1.Βαριά πλούσια σε σώμα φαγητά θα ισορροπήσουν αρμονικά με επίσης βαριά, γεμάτα σε σώμα και τανίνες κρασιά. Αυτός ο κανόνας θα λέγαμε ότι είναι κανόνας κοινής λογικής διότι αν π.χ το φαγητό περιλαμβάνει μια απλή γαλοπούλα χωρίς κανένα απολύτως συνοδευτικό και κανένα καρύκευμα, τότε αν δοκιμάζαμε ένα κρασί με γεμάτο σώμα όχι μόνο το κρασί θα καπέλωνε το φαγητό, αλλά και οι έντονες τανίνες θα έκαναν το φαγητό να μοιάζει ανυπόφορο.

2. To αλάτι και η οξύτητα θέλουν οξύτητα!. Όταν ένα φαγητό είναι αλμυρό, χρειάζεται κρασιά με οξύτητα και σε αντίστοιχη περίπτωση όταν ένα φαγητό είναι ιδιαίτερα ξινό από την προσθήκη λεμονιού ή ξινής σάλτσας, θα πρέπει και το κρασί να έχει υψηλή οξύτητα.

3.Επιλέξτε παρόμοια επίπεδα γλυκύτητας. Ένα φαγητό πολύ γλυκό θα “εξαφανίσει” ένα κρασί με λιγότερα σάκχαρα. Είναι προτιμότερο, σ’ αυτή την περίπτωση, να διαλέξετε ένα κρασί χωρίς σάκχαρα σαν “αντίθεση”. Αν δοκιμάσουμε π.χ ένα σουφλέ σοκολάτας θα πρέπει να συνδυαστεί με ένα επίσης γλυκό κρασί.

4. Η πρώτη ύλη π.χ ψάρι, πουλερικό, κρέας δεν είναι αυτή που καθορίζει πάντα την ένταση του φαγητού αν η σάλτσα μας είναι ιδιαίτερα έντονη και γεμάτη. Αν λοιπόν αποφασίσουμε να φτιάξουμε γαλοπούλα και η σάλτσα μας είναι γλάσο μανιταριού ή gravy με λάδι τρούφας, μαγειρεμένο με παραδοσιακό βούτυρο, τότε καταλαβαίνεται ότι η σάλτσα μας θα επισκιάσει κατά πολύ το άρωμα του φαγητού. Σε αυτή την περίπτωση θα χρειαστούμε ένα πιο γεμάτο σε σώμα και λιπαρότητα κρασί.

Θα ήταν πολύ εύχρηστο και πρακτικό, να φανταζόμασταν ένα γεύμα 3 ή 4 πιάτων και να προσπαθούσαμε να αντιστοιχίσουμε το κρασί που θα μας ταίριαζε.

Άς υποθέσουμε ότι οι καλεσμένοι μας ξεκινάνε να έρχονται και αφού γίνουν οι απαραίτητοι χαιρετισμοί, τους υποδεχόμαστε με ένα welcome drink. Έπειτα έχουμε ετοιμάσει έναν μεγάλο δίσκο με καναπεδάκια σολομού ή με χαβιάρι και τυρί Φιλαδέλφεια.

Το welcome drink των Χριστουγέννων, είναι πολύ σημαντικό καθώς μια εντυπωσιακή βραδιά θα πρέπει να ξεκινάει με ένα εντυπωσιακό opening!. Ασφαλώς και θα εντυπωσιάζαμε κάθε καλοσμένο αν ξεκινούσαμε με μια Γαλλική vintage ή μη Σαμπάνια όπως μια Perrier-Jouet Belle Epoque ή μια Jacquesson Cuvee, όμως δεν χρειάζεται να ψάξουμε τόσο πολύ, ούτε και να ξοδέψουμε ένα κάρο λεφτά, όταν υπάρχουν πολύ καλές και value for money επιλογές και στην χώρα μας.

Η Δουλουφάκης Brut είναι το 1ο αφρώδες κρασί από την ποικιλία Βιδιανό.

Το κρασί όπως και η φιάλη είναι ιδαιτέρως εντυπωσιακά και σερβίροντας τα σε ένα flute ποτήρι σαμπάνιας με λίγο πάγο, θα εντυπωσιάσουμε κάθε μας φίλο και καλεσμένο.

 

 

Αφού λοιπόν περάσει η ώρα και είναι όλοι έτοιμοι να ξεκινήσουν το φαγητό, θα αρχίσουμε πρώτα να σερβίρουμε την σούπα.Η σούπα μας θα είναι μια σούπα κάστανο βελουτέ, η οποία ταιριάζει απόλυτα με τα Χριστούγεννα.

Η σούπα εφόσον είναι βελουτέ θα έχει κρεμώδη υφή οπότε και το κρασί μας, θα πρέπει να είναι κρεμώδες, με πλούσια υφή.

Μπορούμε να πειραματιστούμε με πολλές ποικιλίες εδώ όπως το Viognier, το Chardonnay, το Riesling.

 

 

 

Χριστούγεννα– Kαι πάμε στην γαλοπούλα!

Η γαλοπούλα τα Χριστούγεννα είναι γεμιστή και αυτό μας βοηθάει να διαλέξουμε ανάμεσα σε ένα μεγάλο εύρος ελληνικών και διεθνών ποικιλιών. Η γαλοπούλα ανήκει στην κατηγορία των ‘’λευκών κρεάτων’’ και έτσι μπορούμε να την συνοδεύσουμε με άσπρα κρασιά με γεμάτο σώμα κατά προτίμηση να έχουν περάσει από βαρέλι, αλλά και με κόκκινα κρασιά όχι τόσο έντονα αλλά περισσότερο ντελικάτα.

Η κλασική ψητή γαλοπούλα μπορεί να σταθεί άνετα δίπλα σε μια κομψή, ντελικάτη Νεμέα και σε ένα βαρελάτο Chardonnay. Άψογο pairing θα ήταν και με πολλά ροζέ αφρώδη από το Αμύνταιο.

Αν όμως η γαλοπούλα είναι καπνιστή και η γέμιση είναι μόνο κάστανο, εκεί αποκλείουμε όλα τα λευκά και ροζέ κρασιά και μπορούμε να πάμε σε πιο ογκώδη κρασί με περισσότερο επιθετικές τανίνες όπως π.χ το Ζinfandel.

H 1η επιλογή θα ήταν το Ασύρτικο. Κατά προτίμηση ένα μη βαρελάτο Ασύρτικο, όπως ο λατρεμένος Πυρίτης του Αρτέμη Καραμολέγκου, κρασί αναδευμένο μαζί με τις οινολάσπες με συχνές αναδεύσεις για δέκα μήνες.

 

 

2η επιλογή για μια καπνιστή γαλοπούλα με έντονα καρυκεύματα και πολύ κάστανο, το μοναδικό Ζinfandel 2016, Edmeades, που καλλιεργείτε στην επαρχία Mendoncino της California. Η καπνιστή γαλοπούλα θα εξισορροπήσει υπέροχα το βαρέλι του Zinfandel και το υψηλό του αλκοόλ θα έρθει σε αρμονία με την έντονη γεύση του κάστανου και μιας έντονης σάλτσας ή ενός καρυκεύματος.

 

 

3η επιλογή το κρασί με τους ίσως πιο φανατικούς θαυμαστές παγκοσμίως. Το Αυστραλιανό Heggies, 2017 από την Eden Valley, είναι ένα κρασί το οποίο δύσκολα ξεχνάς, όχι μόνο λόγω του βαρελιού αλλά και λόγω της κρεμώδους του υφής και των εξωτικών του αρωμάτων.

 

 

Όμως πολλοί θα διαλέξουν αντί για γαλοπούλα, κόκκινο κρέας όπως γουρουνόπουλο ή κατσικάκι.

Τότε θα πρέπει αναγκαστικά να πάμε σε γεμάτα κόκκινα κρασιά, με αλκόολ, σώμα, τανίνες και πολυπλοκότητα αρωμάτων.

Ξινόμαυρα, Supertuscans, Αγιωργίτικα με όγκο, Cabernet Sauvignon και ασφαλώς το Carmenere, θα ταιριάξουν απόλυτα.

Μια από τις καλύτερες Νεμέες σε Αγιωργίτικο, είναι ασφαλώς αυτή του Αιβαλή, 2019 και θα συνοδεύσει τέλεια ένα αγριογούρουνο.

Αν θέλουμε να δοκιμάσουμε και ένα άλλο terroir κρασί, σίγουρα το Ξινόμαυρο του Δαλαμάρα, από το αμπελοτόπι Παλιοκαλιάς, θα πρέπει να υπάρχει στο τραπέζι. Δείγμα ενός νέου στυλ Ξινόμαυρου που όμως μπορεί να σταθεί επάξια δίπλα σε κάθε κόκκινο κρέας, με την πολυπλοκότητα των αρωμάτων του και τον φινετσάτο του χαρακτήρα.

 

 

 Χριστούγεννα -Και φτάσαμε στο γλυκό!.

Τα επιδόρπια που θα μπούνε στο τραπέζι σίγουρα ποικίλλουν, όμως οι κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα είναι οι πρωταγωνιστές.

Με τα μελομακάρονα ένα απίστευτο pairing θα ήταν το πασίγνωστο Μοσχάτο ΕΟΣ Σάμος, Vin Doux, καθώς λόγω των αυξημένων του σακχάρων, θα ταίριαζε με την έντονη γεύση που έχει ένα μελομακάρονο.

 

 

Για ένα σουφλέ σοκολάτας, γεμάτα γλυκά με βάση το μέλι, ακόμα και καφέ, ένας εξαιρετικός συνδυασμός είναι αυτός με τον ιστορικό οίνο Μαλβάζια.

 

 

Τα γλυκά με βάση την καραμέλα και τους ξηρούς καρπούς θα ταιρίαξουν απόλυτα με τα γλυκά κρασιά Vinsanto.

Γεμίστε λοιπόν το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι με ξεχωριστές γεύσεις και μην στέκεστε ιδιαίτερα στο να προσπαθήσετε να τους ευχαριστήσετε όλους. Το βασικό είναι η αγάπη που μοιραζόμαστε με τους ανθρώπους μας και το κρασί έχει την μοναδική ιδιότητα, να μας φέρνει πάντα πιο κοντά.

Στον ηλεκτρονικό οδηγό επιχειρήσεων Epagelmatias.gr θα ανακαλύψετε δεκάδες κάβες για τα κρασιά σας

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *