Espresso: Εσείς ξέρετε πως πίνετε τον καφέ σας

Espresso: Εσείς ξέρετε πως πίνετε τον καφέ σας .. Ο καφές έχει τόσα διαφορετικά είδη και πολλές φορές όταν φτάνουμε μπροστά στον μπαρίστα οι περισσότεροι παραγγέλνουμε έναν απλό εσπρέσο… γιατί απλά μπερδευόμαστε για το ποιος είναι ο latte, o macchiato και ο ristretto. Ρίχνουμε μια ματιά στους καφέδες που γίνονται με βάση τον εσπρέσο και βάζουμε στόχο να μην μπερδευτούμε ξανά.

Αρχικά, να πούμε ότι οι καφέδες με βάση εσπρέσο είναι αυτοί που φτιάχνονται με τη μηχανή του εσπρέσο και μοιράζονται κάποια κοινά υλικά σε διαφορετικές αναλογίες. Ας δούμε τα πιο κοινά είδη για να ξεδιαλύνουμε τα πράγματα.

Εσπρέσο


Ο εσπρέσο είναι η βάση και το πιο σημαντικό κομμάτι κάθε είδους καφέ εσπρέσο. Φτιάχνεται με 1 δόση εσπρέσο σε σφηνάκι εσπρέσο.

Διπλός εσπρέσο

Κυκλοφορεί και ως «doppio» και ουσιαστικά είναι 2 δόσεις εσπρέσο σε 1 σφηνάκι.

Macchiato-Espresso


Είναι παρόμοιος με τον εσπρέσο, απλώς στο τελείωμά του προστίθεται λίγο αφρόγαλα, σαν «λεκές» (macchiato, άλλωστε, σημαίνει «λεκιασμένος»), ώστε να κάνει πιο απαλή την έντονη γεύση του εσπρέσο. Ο παραδοσιακός “short macchiato” φτιάχνεται με μια δόση εσπρέσο σε σφηνάκι ή φλιτζάνι εσπρέσο και λίγο αφρόγαλα στην κορυφή. Ο “long macchiato” είναι είναι το ίδιο, αλλά με διπλή δόση εσπρέσο σε φλιτζάνι. Για τον τέλειο macchiato χρειάζεται να διακρίνονται οι τρεις διαφορετικές στρώσεις χρωματικά (εσπρέσο, εσπρέσο και γάλα, αφρόγαλα). Μόλις τοποθετήσετε το αφρόγαλα, στριφογυρίστε το στη φορά του ρολογιού για να αναμειχθεί το γάλα με τον εσπρέσο.Ο Εσπρέσο λούγκο στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα απλό εσπρεσάκι με τη διαφορά όμως ότι είναι ελαφρώς πιο αραιός και η ποσότητά του είναι μεγαλύτερη.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο καφές εξακολουθεί να φιλτράρεται για περισσότερη ώρα σε σύγκριση με το απλό εσπρεσάκι.

Αμερικάνο (Long black)

Ο καφές αμερικάνο συνήθως σερβίρεται σε ένα ψηλότερο ποτήρι ή κούπα, που και αυτή όμως περιέχει 30ml espresso. Στη συνέχεια προστίθεται ζεστό νερό και γι΄αυτό ονομάζεται long black γιατί ο όγκος του καφέ αυξάνεται με την προσθήκη νερού. Λέγεται black γιατί επίσης σερβίρεται χωρίς γάλα. Αν θέλετε περισσότερο καφέ, τότε μπορούμε να βάλουμε διπλή δόση εσπρέσο για να διατηρήσουμε την αναλογία του νερού με τον καφέ. Δεν πρέπει να μπερδεύουμε όμως αυτόν τον καφέ με τον διπλό εσπρέσο.

Lungo-Espresso


Ενώ ο αμερικάνο είναι ένας καφές που αποτελείται από μια δόση εσπρέσο με μετέπειτα προσθήκη ζεστού νερού, ο lugo είναι καφές που φιλτράρεται για περισσότερη ώρα και φυσικά έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα καφέ από τον αμερικάνο. Ο εσπρέσο λούγκο (ή στα αγγλικά lungo) έχει ελαφρώς μεγαλύτερη ποσότητα καφεΐνης σε σύγκριση με τον απλό εσπρέσο.

Ristretto

O ristretto μοιάζει με τον short black αλλά η διαφορά είναι ότι είναι πιο φινετσάτος. Ενώ για να φτιάξουμε ένα κανονικό εσπρεσάκι αφήνουμε το νερό να περάσει μέσα από τον αλεσμένο καφέ μέχρι 30 mls espresso, για να κάνουμε τον ristretto αφήνουμε το νερό να περάσει μέχρι να έχουμε 15 mls καφέ. Έτσι, παίρνουμε μόνο την καλύτερη γεύση του καφέ. Θεωρείται ότι μετά τα 15 mls, αυτό που θα εξαχθεί από τον καφέ θα είναι μόνο οξύτητα και καφεΐνη, κάτι που αλλάζει την γεύση του εσπρέσο.

Latte-Espresso

O περιβόητος latte είναι εσπρέσο με την προσθήκη γάλακτος και αφρού στον καφέ. Είναι πιο γλυκός από τον κλασικό εσπρέσο λόγω του γάλακτος και φτιάχνεται με μια δόση εσπρέσο σε μεγάλο ποτήρι, όπου προστίθεται γάλα στον ατμό και 1 εκ. αφρόγαλα για τελείωμα. Αν και τον έχουμε συνηθίσει σε φλιτζάνι, ο latte σερβίρεται σε γυάλινο ποτήρι. Εκτός του κλασικού, υπάρχει και ο μικρός latte (piccolo latte), ο οποίος φτιάχνεται σε φλιτζάνι εσπρέσο, με 2 τρόπους: είτε με μια δόση εσπρέσο, είτε με μια δόση ristretto.

Καπουτσίνο


Είναι παρόμοιος με τον latte, αλλά ο αυθεντικός καπουτσίνο φτιάχνεται πάντα σε φλιτζάνι κι όχι σε γυάλινο ποτήρι, με 1 δόση εσπρέσο, γάλα στον ατμό, 2-3 εκ. αφρό και πασπαλισμένη σοκολάτα. Περιέχει, δηλαδή, περισσότερο αφρόγαλα και σοκολάτα. Κάντε κλικ εδώ για να δείτε πώς θα φτιάξετε τον τέλειο καπουτσίνο.

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *