Το Πάσχα πλησιάζει και μαζί του έρχεται η παράδοση του ψητού αρνιού. Πώς όμως μπορείτε να μαγειρέψετε το αρνάκι σας με τρόπο που να είναι νόστιμο, ζουμερό και να εντυπωσιάσει τους καλεσμένους σας;
Πάσχα 2024: Σας προτείνουμε τρεις εύκολες και γευστικές συνταγές:
1. Κλασικό ψητό αρνί στο φούρνο:
- 1 αρνάκι 5-6 κιλών
- 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1/2 φλιτζάνι λευκό κρασί
- Χυμός από 1 λεμόνι
- Αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση:
- Προθερμάνετε το φούρνο στους 180°C.
- Ανακατέψτε σε ένα μπολ το ελαιόλαδο, το λευκό κρασί, το χυμό λεμονιού, το αλάτι και το πιπέρι.
- Πλύνετε καλά το αρνάκι και τοποθετήστε το σε μια μεγάλη γάστρα.
- Περιχύστε το αρνάκι με τη μαρινάδα και τρίψτε το καλά παντού.
- Προσθέστε τα κρεμμύδια, το σκόρδο και το μαϊντανό στη γάστρα.
- Σκεπάστε τη γάστρα με αλουμινόχαρτο και ψήστε το αρνάκι για περίπου 3 ώρες, μέχρι να μαλακώσει.
- Τα τελευταία 30 λεπτά, αφαιρέστε το αλουμινόχαρτο για να ροδίσει το αρνάκι.
- Σερβίρετε το αρνάκι ζεστό, με λεμόνι και πατάτες φούρνου.
2. Αρνί με δεντρολίβανο και λεμόνι:
- 1 αρνάκι 4-5 κιλών
- 4 κλαδιά δεντρολίβανο
- 2 λεμόνια, κομμένα σε φέτες
- 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- Αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση:
- Προθερμάνετε το φούρνο στους 160°C.
- Τοποθετήστε το αρνάκι σε μια μεγάλη γάστρα.
- Τοποθετήστε τα κλαδιά δεντρολίβανου και τις φέτες λεμονιού μέσα στην κοιλιά του αρνιού.
- Περιχύστε το αρνάκι με το ελαιόλαδο και τρίψτε το καλά παντού.
- Αλατοπιπερώστε το αρνάκι.
- Σκεπάστε τη γάστρα με αλουμινόχαρτο και ψήστε το αρνάκι για περίπου 3 ώρες, μέχρι να μαλακώσει.
- Τα τελευταία 30 λεπτά, αφαιρέστε το αλουμινόχαρτο για να ροδίσει το αρνάκι.
- Σερβίρετε το αρνάκι ζεστό, με ρύζι ή πουρέ πατάτας.
3. Αρνί κοκκινιστό με μελιτζάνες:
- 1 κιλό αρνί, κομμένο σε μερίδες
- 2 μελιτζάνες, κομμένες σε κύβους
- 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 1 φλιτζάνι ντομάτα τριμμένη
- 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1/2 φλιτζάνι κόκκινο κρασί
- 1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλο
- Αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση:
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά.
- Σοτάρετε το αρνάκι μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές.
- Προσθέστε τα κρεμμύδια και το σκόρδο και σοτάρετε για μερικά λεπτά ακόμα.
- Προσθέστε την τριμμένη ντομάτα, το κόκκινο κρασί, τον πελτέ ντομάτας, την κανέλα, το γαρύφαλο, το αλάτι και το πιπέρι.
- Ανακατέψτε καλά και χαμηλώστε τη φωτιά.
- Σκεπάστε την κατσαρόλα και σιγομαγειρέψτε το αρνάκι για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσει.
- Προσθέστε τις μελιτζάνες στην κατσαρόλα και ανακατέψτε απαλά.
- Συνεχίστε το μαγείρεμα για περίπου 30 λεπτά ακόμα, μέχρι να μαλακώσουν οι μελιτζάνες και να δέσει η σάλτσα.
- Σερβίρετε το αρνάκι κοκκινιστό με μελιτζάνες ζεστό, με πουρέ πατάτας ή ψωμί.
Καλό Πάσχα και καλή όρεξη!
Συμβουλές:
- Για να βεβαιωθείτε ότι το αρνάκι σας είναι μαλακό, μπορείτε να το μαρινάρετε για μερικές ώρες πριν το ψήσετε.
- Μπορείτε να προσθέσετε και άλλα λαχανικά στο αρνάκι κοκκινιστό, όπως καρότα, σέλινο ή πράσινες πιπεριές.
- Περίσσεψε αρνάκι; Μην ανησυχείτε! Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να φτιάξετε πεντανόστιμες πίτες ή ομελέτες την επόμενη μέρα.