Αποτοξίνωση μετά το καλοκαίρι

Αποτοξίνωση μετά το καλοκαίρι. Μήπως το καλοκαίρι χαλαρώσατε από θέμα διατροφής; Αν ναι, τότε πιθανότατα τώρα έχετε καλωσορίσει το φθινόπωρο όχι μόνο με μερικά κιλά αλλά και με ένα γενικότερο αίσθημα κακοδιαθεσίας. Δεν υπάρχει λοιπόν καλύτερη στιγμή για μία βαθιά αποτοξίνωση του οργανισμού σας, ενόψει του χειμώνα που έρχεται που θα σας βοηθήσει να ανακτήσετε την ενέργεια, τη δύναμη και την ψυχοσωματική σας ευεξία. Ανακαλύψτε παρακάτω τους πολύτιμους συμμάχους που σας προσφέρει η φύση στον αγώνα της αποτοξίνωσης.

Για μία σωστή αποτοξίνωση, το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνετε, είναι να επιστρέψετε σε πιο ισορροπημένες διατροφικές συνήθειες. Να ακολουθήσετε δηλαδή μία υγιεινή διατροφή, πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, αλλά αντιθέτως φτωχή σε σάκχαρα και υδατάνθρακες. Για να ευνοήσετε τον βαθύ καθαρισμό του οργανισμού σας όμως, μπορείτε να καταφύγετε και σε ορισμένα φυτικά σκευάσματα και αφεψήματα. Πρόκειται για θεραπευτικά βότανα και φυτά, τα οποία είναι σε θέση να διεγείρουν τη δραστηριότητα των οργάνων που είναι υπεύθυνα για την αποβολή των τοξικών ουσιών.

Αποτοξίνωση μετά το καλοκαίρι- Από πού να ξεκινήσετε;

Καταρχάς, θα ήταν καλό να «ελαφρύνετε» το φορτίο του σώματος σε τοξίνες. Περιορίστε το αλκοόλ, τον καφέ, τα τσιγάρα. Επίσης την επεξεργασμένη ζάχαρη και τα κορεσμένα λίπη, που λειτουργούν σαν τοξίνες και που εμποδίζουν το σώμα να ανακτήσει δυνάμεις. Επίσης, ελαχιστοποιήστε τα καθαριστικά σπιτιού που έχουν χημική βάση και αντικαταστήστε τα με φυσικά προϊόντα που να κάνουν την ίδια δουλειά. Άλλο αντίβαρο στην καλή υγεία είναι το στρες. Εκκινεί τη διαδικασία, ώστε το σώμα σας να εκκρίνει ορμόνες στρες. Μολονότι αυτές οι ορμόνες βοηθούν τη λεγόμενη «ορμή αδρεναλίνης» που χρειάζεστε για να κερδίσετε έναν αγώνα ή να προλάβετε μια προθεσμία στη δουλειά, σε μεγάλο βαθμό δημιουργούν τοξίνες και μειώνουν τα αποτοξινωτικά ένζυμα που εκκρίνει το συκώτι. Γι’ αυτό θα ήταν καλή ιδέα να «αποτοξινώσετε» τη ζωή σας από το περιττό άγχος ταυτόχρονα με την αποτοξίνωση του σώματός σας από τις τοξίνες.

Ένα πρόγραμμα αποτοξίνωσης βοηθά

1) Ξεκουράζει τα όργανα μέσω μιας σχετικής νηστείας
2) Τονώνει το συκώτι, ώστε να οδηγήσει τις τοξίνες εκτός σώματος
3) Διευκολύνει την καταστροφή των τοξινών μέσω του εντέρου, των νεφρών και του δέρματος
4) Βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος
5) Ανατροφοδοτεί το σώμα με υγιεινά θρεπτικά συστατικά

Βότανα που βοηθούν:

Ανάμεσα στα φυτά που διακρίνονται για την αποτοξινωτική δράση τους, είναι η κολλιτσίδα, το ταραξάκο, η αγκινάρα, το λάπαθο κ.ά. Πρόκειται για προϊόντα που μπορείτε να βρείτε στην αγορά με τη μορφή ξηρών αποσταγμάτων, βαμμάτων και φίλτρων για αφεψήματα. Τα ίδια φυτά εμπεριέχονται συχνά σε πολλά συμπληρώματα διατροφής με αποτοξινωτική δράση. Θα πρέπει ωστόσο να τονιστεί ότι αν και πρόκειται για θεραπευτικά φυτά, δεδομένης της ικανότητάς τους να επηρεάζουν τις ντελικάτες ισορροπίες του οργανισμού, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται με μέτρο και κατόπιν συμβουλής γιατρού.

Κολλιτσίδα:

Πρόκειται για ένα φυτό το οποίο οφείλει τις αποτοξινωτικές του ιδιότητες στο γεγονός ότι προκαλεί έντονη εφίδρωση, μέσω της οποίας αποβάλλονται και οι τοξίνες. Η κολλιτσίδα, τα φύλλα της οποίας καταναλώνονται και βρασμένα σε σαλάτες, είναι ένα βότανο που απομακρύνει τις τοξίνες από τον οργανισμό και καθαρίζει το αίμα. Επίσης, επουλώνει πληγές, δρα κατά των ρευματικών παθήσεων και κατευνάζει τις νευρικές διαταραχές.

Γαϊδουράγκαθο:

Το βότανο με την ισχυρή αποτοξινωτική δράση. Αναγεννά κατεστραμμένα κύτταρα του ήπατος, αλλά και προστατεύει το ήπαρ από τοξίνες του περιβάλλοντος, αλκοόλ και από υπερβολική κατανάλωση φαρμάκων. Πρέπει να αποτελεί μια καλή επιλογή για την αποτοξίνωση του οργανισμού.

Λάπαθο:

Είναι στυπτικό, διουρητικό και καθαρτικό. Oξυγονώνει τους ιστούς και υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Ταραξάκο:

Φημισμένο εδώ και αιώνες για τις αποτοξινωτικές του ιδιότητες, γνωστό και ως «δόντι του λέοντος», αποτελεί μία αποτελεσματική θεραπεία για την αποτοξίνωση του οργανισμού. Πιο συγκεκριμένα, το ταραξάκο διεγείρει τη λειτουργία του ήπατος, ενώ παράλληλα διευκολύνει την εντερική μετάβαση και αυξάνει τη διούρηση.

Αγκινάρα:

Για να ευνοήσετε τη λειτουργία του ήπατος, ποντάρετε στην αγκινάρα και την αγριαγκινάρα. Πιο συγκεκριμένα, το απόσταγμα της αγκινάρας (cynara scolymus) ασκεί μία προστατευτική δράση πάνω στο συκώτι. Τα ενεργά συστατικά της είναι επιπλέον σε θέση να ελέγχουν τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων και της χοληστερόλης στο αίμα.

Μέντα, φινόκιο και γλυκάνισο:

Για να ανακουφίσετε το κοιλιακό πρήξιμο και να διεγείρετε τη διαδικασία της πέψης, μπορείτε να καταφύγετε σε αφέψημα από φύλλα μέντας και σπόρους φινόκιου και γλυκάνισου.

Αλόη:

Το τζελ της αλόης βέρα είναι πλούσιο σε νερό και άλλες ουσίες με καθαρτικές ιδιότητες που είναι σε θέση να ευνοούν τη φυσική αποβολή των τοξινών που συγκεντρώνονται στο έντερο. Επιπλέον, συμβάλλει στην ανάπτυξη μιας υγιούς εντερικής βακτηριακής χλωρίδας.

Πράσινο τσάι:

Αν επιθυμείτε να χάσετε μερικά κιλά, μία καλή λύση για μεγαλύτερες καύσεις αποτελεί το πράσινο τσάι, το οποίο χάρη στις διουρητικές του ιδιότητες καταπολεμάει την υπερβολική κατακράτηση υγρών. Επίσης, καθότι είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες, περιορίζει την παραγωγή ελεύθερων ριζών, μορίων που φθείρουν τα κύτταρα του οργανισμού και προκαλούν πρόωρη γήρανση.

Detox- Τα υγρά που ξυπνούν τον οργανισμό μας

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *