Γαλοπούλα ή Χοιρινό για το γιορτινό τραπέζι

Γαλοπούλα ή χοιρινό; Η παράδοση θέλει χοιρινό, όμως, για να είμαστε ειλικρινείς, δεν υπάρχει χριστουγεννιάτικο γεύμα που να μην περιλαμβάνει γαλοπούλα! Εσύ ποιο από τα δύο προτιμάς; Πριν βιαστείς να απαντήσεις, σκέψου ότι εδώ δεν θα κρίνουμε βάσει γεύσης, αλλά βάσει άλλων στοιχείων που αφορούν τη σιλουέτα και τη γραμμή σου.

Θέλετε βοήθεια; Ας δούμε μερικές παραπάνω πληροφορίες

Γαλοπούλα:

Μπορεί οι Αμερικάνοι να θεωρούνται ειδήμονες στο ψήσιμο αυτού του πουλερικού, όμως, το έθιμο της τραγανής και ροδοκόκκινης γαλοπούλας, που βγαίνει λαχταριστή και μυρωδάτη από το φούρνο την ημέρα της Παραμονής των Χριστουγέννων ή ανήμερα τα Χριστούγεννα είναι αρκετά δημοφιλές στη χώρα μας. Η γιορτινή γαλοπούλα γεμίζεται με κάστανα, κουκουναρι και ξερά φρούτα (σταφίδες, δαμάσκηνα, χουρμάδες, ακόμα και βερίκοκα), ενώ κάποιοι προσθέτουν και κιμά ή ψιλοκομμένα συκωτάκια πουλιών, πλιγούρι ή ρύζι.

Το μόνο που πρέπει να προσέξει κανείς με την ολόκληρη γαλοπούλα είναι το ψήσιμό της μιας και χρειάζεται πολύ περισσότερο χρόνο.

Χοιρινό:

Εδώ τα πράγματα είναι λίγο πιο απλά, αλλά και πιο συνηθισμένα, μιας και το αγαπημένο μας γουρουνάκι ήταν το σύνηθες χριστουγεννιάτικο έδεσμα στο ελληνικό τραπέζι, πριν την έλευση της ξενόφερτης γαλοπούλας. Σε όλη την επικράτεια, λίγο πριν τα Χριστούγεννα, γίνονταν τα παραδοσιακά χοιροσφάγια, που έχουν τις ρίζες τους στην εποχή της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Το γουρουνάκι αποχαιρετούσε τον κόσμο με συνοδεία μουσικής, χωριζόταν σε μερίδες και το μεγαλύτερο μέρος του, ανάλογα με τα μέλη της οικογένειας, καταναλωνόταν μέσα στις γιορτές, μαγειρεμένο με κυδώνια και μήλα. Το υπόλοιπο το έκαναν παστό και λουκάνικα, που συντηρούσαν στο λάδι για όλη τη χρονιά. Μέχρι τη δεκαετία του ’60 το χοιρινό ήταν το κυρίαρχο έδεσμα του γιορτινού τραπεζιού.

Ακόμα και σήμερα, ωστόσο, πολλοί το προτιμούν για την ημέρα της Παραμονής, καθώς το θεωρούν πιο εύκολο ή μάλλον πιο γνώριμο, γεγονός που το καθιστά και πιο συνηθισμένο. Για το λόγο αυτό η συνταγή που θα επιλέξει κανείς για το γιορτινό τραπέζι παίζει τον σημαντικότερο ρόλο στο παιχνίδι των εντυπώσεων. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που επιλέγουν να το κάνουν ρολό στο φούρνο, γεμιστό με υλικά της αρεσκείας τους, από τυριά και αλλαντικά μέχρι αποξηραμένα φρούτα. Άλλοι πάλι προτιμούν να ψήνουν στο φούρνο χοιρινό μπούτι με πατάτες κυδωνάτες μέσα σε χυμό πορτοκαλιού ή σε μαρινάδα από μπράντι και ουίσκι. Γιορτινό είναι και το φιλέτο από ψαρονέφρι περιχυμένο με μια νόστιμη σάλτσα μούρων ή ροδιού

Ώρα να μιλήσουμε για θερμίδες

Το χοιρινό με σέλινο αποδίδει περίπου 521 θερμίδες, ενώ η γεμιστή γαλοπούλα αποδίδει περίπου 1190 θερμίδες. Μπορεί λοιπόν η γαλοπούλα να είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, αλλά έχει και πολλές παραπάνω θερμίδες συγκριτικά με το χοιρινό στην κατσαρόλα.

Χριστούγεννα 2022: Διάσημα Panettone με υπογραφή

 

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *