Η μαγειρίτσα είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό πιάτο που συνήθως σερβίρεται το Πάσχα. Φτιάχνεται από αρνίσια εντόσθια, μαρούλι, άνηθο, πράσο και αυγολέμονο.
Ωστόσο, η μαγειρίτσα μπορεί να γίνει και σε χορτοφαγική εκδοχή, αντικαθιστώντας τα αρνίσια εντόσθια με μανιτάρια και άλλα υλικά.
Ακολουθεί μια εύκολη συνταγή για χορτοφαγική μαγειρίτσα:
Υλικά:
- 400 γρ. μανιτάρια (π.χ. πλευρώτους, λευκά, κριμίνι)
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
- 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1/2 μαρούλι ψιλοκομμένο
- 1/4 φλιτζάνι ρύζι για σούπα
- 8 φλιτζάνια ζωμό λαχανικών
- 1/4 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- Χυμός από 1 λεμόνι
- Αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση:
- Ζεστάνετε το μισό ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 5-7 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
- Προσθέστε τα μανιτάρια και σοτάρετε για 10-15 λεπτά, μέχρι να χρυσαφίσουν.
- Ρίξτε το ρύζι και σοτάρετε για 1 λεπτό.
- Προσθέστε το ζωμό λαχανικών, τον άνηθο, το μαϊντανό και το μαρούλι. Αλατοπιπερώστε και σιγοβράστε για 20-25 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το ρύζι.
- Σε ένα μπολ, χτυπήστε το αυγό με το χυμό λεμονιού και 1/4 φλιτζάνι από το ζεστό ζωμό της μαγειρίτσας. Ρίξτε σιγά σιγά το μείγμα του αυγολέμονου στην κατσαρόλα, ανακατεύοντας συνεχώς.
- Ζεστάνετε για 1-2 λεπτά ακόμα, χωρίς να βράσει το μείγμα.
- Σερβίρετε ζεστή, γαρνίροντας με φρέσκο άνηθο και μαϊντανό.
Προαιρετικά:
- Μπορείτε να προσθέσετε στην μαγειρίτσα και άλλα λαχανικά, όπως καρότα, σέλινο ή αγκινάρες.
- Αντί για ρύζι, μπορείτε να βάλετε πλιγούρι ή κριθαράκι.
- Για πιο πικάντικη γεύση, μπορείτε να προσθέσετε λίγο τσίλι ή πιπεριά καγιέν.
- Μπορείτε να σερβίρετε τη μαγειρίτσα με ψωμί ή κράκερ.