Σούπες του χειμώνα: Με άρωμα γιορτών

Σούπες του χειμώνα: Με άρωμα γιορτών

Εύκολο φαγητό, που επίσης ζεσταίνεται και ξαναζεσταίνεται εύκολα (ιδανικό για τους έγκλειστους μπεκιάρηδες), προετοιμάζει, καλύπτοντας το με ένα απαλό στρώμα, το στομάχι για το επόμενο πιάτο ή ακόμα από μόνο του, με λίγο φρυγανισμένο ψωμί, γίνεται ένα ελαφρύ και απαλό, υπνωτικό βραδινό: το απόλυτο comfort food!

Για τον χαιρετισμό λοιπόν του Χειμώνα που μπαίνει οσονούπω , τρεις συνταγές, με εύκολα υλικά που σχεδόν πάντα υπάρχουν στο σπίτι…

Vichyssoise ή Potage Parmentier


Είναι μια σούπα που η δημιουργία της αποδίδεται στον Pierre Augustin Parmentier (1737 –1813). Έναν φαρμακοποιό και αγρονόμο που προώθησε και «εκλαΐκευσε» την καλλιέργεια της πατάτας στη Γαλλία τον 18ο αιώνα – η χρήση τότε της πατάτας στις συνταγές, θεωρούνταν επαναστατική, αν και η μεγάλη ιέρεια της γαλλικής μαγειρικής στις Ηνωμένες Πολιτείες, Julia Child αποδίδει τη δημιουργία της στον Louis Diat (1885-1957), έναν Γάλλο σεφ που δούλευε στο ξενοδοχείο Ritz-Carlton στη Νέα Υόρκη και που καταγόταν από ένα χωριό που βρισκόταν λίγο έξω από την λουτρόπολη Vichy…

Υλικά

3 πατάτες (είχα πολύ καλά αποτελέσματα με πατάτες Νευροκοπίου)
6 πράσα το λευκό και το απαλό πράσινο τμήμα τους
1 μικρό κρεμμύδι
1 κ. σ. βούτυρο
1 κ. σ. ελαιόλαδο
1 κ. γλ. ανθό αλατιού
1½ λίτρο ζωμός κοτόπουλου
Για το σερβίρισμα: ψιλοκομμένο σχοινόπρασο (chives), φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ξινή κρέμα (sour cream), ή εάν δεν έχετε, κρέμα γάλακτος με λίγες σταγόνες λεμονιού, ή ακόμα ένα καλό φυσικό γιαούρτι σακούλας.
Πατάτες και πράσα βράζουν στην κατσαρόλα
Βράζουμε τις πατάτες μαζί με τα πράσα σε ζωμό

Εκτέλεση

Ξεπλένουμε τα πράσα και τα κόβουμε σε ροδέλες, καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες σε κύβους, ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι.
Σε μέτρια φωτιά, σοτάρουμε για 3-4 λεπτά τα πράσα και το κρεμμύδι, με το βούτυρο και το λάδι, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρά και να πάρουν ένα απαλό χρώμα.
Προσθέτουμε τις πατάτες, τον ζωμό και το αλάτι.
Βράζουμε για περίπου 20 λεπτά, ή έως μαλακώσουν οι πατάτες.
Πολτοποιούμε με το ραβδομπλέντερ χειρός.
Δοκιμάζουμε, και το προσαρμόζουμε στα γούστα μας (αλάτι αν χρειαστεί, προσθήκη λίγου ζεστού ζωμού ή νερού, εάν σας βγει πολύ πηχτή).
Σερβίρουμε με μία κουταλιά ξινής κρέμας ανά πιάτο, ψιλοκομμένο σχοινόπρασο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Υ.Γ.1 Για vegan εκδοχή κάντε την χωρίς ζωμό, με νερό (όχι ζωμό λαχανικών γιατί αλλοιώνει τη γεύση της), γίνεται πολύ νόστιμη…

Γιαουρτόσουπα

Υλικά

1 λίτρο ζωμός κότας
1 φλιτζανάκι του καφέ ρύζι (νυχάκι, καρολίνα, μπασμάτι ή jasmine)
1 κουπάκι γιαούρτι πλήρες (αυτό με την πέτσα)
1 αυγό
1 κ σ. κόρν φλάουρ
1 κ. γλ. ανθός αλατιού
4 κ. σ. βούτυρο
4 κ. σ. ψιλοκομμένος φρέσκος δυόσμος
Υλικά για τη γιαουρτόσουπα
Υλικά για τη γιαουρτόσουπα

Εκτέλεση

Βάζουμε τον ζωμό και το ρύζι να βράσουν σε μέτρια φωτιά, έως ότου χυλώσει ελαφρά το ρύζι – περίπου 15 με 20 λεπτά.
Σε ένα μπολ χτυπάμε με τον αυγοδάρτη το αυγό με το γιαούρτι και το κορν φλάουρ, έως ότου γίνουν μια λεία κρέμα (εννοείται ότι πιο πριν, αφαιρούμε τελετουργικά και τρώμε την πέτσα του γιαουρτιού).
Προσθέτουμε σιγά σιγά χτυπώντας ταυτόχρονα τον ζεστό ζωμό της σούπας, έτσι ώστε να μην κόψει το αυγό – όπως ακριβώς κάνουμε το αυγολέμονο.
Το αδειάζουμε με μιας στην κατσαρόλα με την υπόλοιπη σούπα.
Ανακατεύουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά για 1-2 λεπτά, μέχρι να πήξει η σούπα.
Σε ένα μικρό τηγάνι, σοτάρουμε τον δυόσμο με το βούτυρο μέχρι να καραμελώσει ελαφρά, να ξανθύνει το βούτυρο, παίρνοντας αυτήν τη χαρακτηριστική, πικάντικη μυρωδιά του φουντουκιού (beurre noisette).
Σερβίρουμε τη σούπα με μία κουταλιά από πάνω, του μείγματος δυόσμου και βουτύρου.
Υ.Γ.1 Η υπόξινη από το γιαούρτι γεύση της σούπας, συνδυασμένη με τη μυρωδιά ξηρών καρπών που αναδίδει το τσιγαρισμένο βούτυρο και το άρωμα του δυόσμου, πραγματικά απογειώνει το πιάτο – προσθέτουμε εάν θέλουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Σούπα βελουτέ με ψητές γλυκοπατάτες και καρότα με τζίντζερ


Υλικά

1 μεγάλη γλυκοπατάτα
2 μεγάλα καρότα ή 3 – 4 μεσαία
1 μέτριο κρεμμύδι
1 κομμάτι τζίντζερ 3-4 εκατοστών περίπου ψιλοκομμένο
1 λίτρο νερό
3 κ. σ. ελαιόλαδο (σε όλες τις συνταγές που μεταχειρίζομαι ελαιόλαδο – όταν χρειάζεται βράσιμο, χρησιμοποιώ πάντα ένα πιο «ελαφρύ» ελαιόλαδο – όπως αυτό της Λέσβου ας πούμε…)
1κ. γλ. ανθός αλατιού (τώρα βάζω πια ανθό αλατιού στα φαγητά, γιατί πραγματικά κάνει μεγάλη διαφορά)
Υλικά για τη βελουτέ γλυκοπατάτας
Υλικά για τη βελουτέ γλυκοπατάτας

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς, στον αέρα.
Καθαρίζουμε και κόβουμε την πατάτα, τα καρότα και το κρεμμύδι σε μεγάλα κομμάτια.
Στρώνουμε ένα ρηχό ταψί με μία βρεγμένη λαδόκολλα, βάζουμε τα λαχανικά, το λάδι και ανακατεύουμε.
Φουρνίζουμε για 20 λεπτά περίπου ή έως ότου καραμελώσουν τα λαχανικά μας, «αρπάξουν» ελαφρά και τρυπιούνται εύκολα με ένα μαχαίρι.
Σε μία κατσαρόλα προσθέτουμε το λάδι και το τζίντζερ και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά.
Προσθέτουμε τα ψημένα λαχανικά, το αλάτι και το νερό.
Βράζουμε για άλλα 5 με 10 λεπτά και πολτοποιούμε το μείγμα με ραβδομπλέντερ.
Προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό εάν η σούπα μας βγει πολύ πυκνή.
Σερβίρουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό, σχοινόπρασο ή ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι.
Γλυκοπατάτες και καρότα ψημένα στον φούρνο
Ψήνουμε τα λαχανικά στον φούρνο για 20 λεπτά ή έως ότου καραμελώσουν, «αρπάξουν» ελαφρά και τρυπιούνται εύκολα με ένα μαχαίρι

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *