Καλοκαιρινές εκπτώσεις 2022: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Οσο και αν αγαπάμε τις εκπτώσεις στις αγορές μας, ας παραδεχτούμε κάτι, η περίοδος των εκπτώσεων φέρνει μαζί της και αρκετό άγχος. Είναι γεγονός ότι όλοι έχουμε κάνει κάποιες παρορμητικές αγορές ως αποτέλεσμα αυτού. Ψωνίζοντας αυτές τις μέρες, μπορούμε να επωφεληθούμε στο έπακρο από τις χαμηλές τιμές της αγοράς και τώρα είναι η πιο κατάλληλη στιγμή για να ψωνίσουμε κάτι που έχουμε βάλει στο μάτι.

Γιατί όμως ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του κόσμου που ψωνίζει αυτή την περίοδο καταλήγει να γυρίζει στο σπίτι του με κομμάτια τα οποία στην πραγματικότητα δεν θα φορέσει ποτέ και με έναν φουσκωμένο λογαριασμό; Για να βγούμε πραγματικά κερδισμένοι στις εκπτώσεις χρειάζεται οργάνωση, καθαρό μυαλό και η γνώση κάποιων μεθόδων που ξεκαθαρίζουν πάντα το τοπίο.

Εκπτώσεις-Ψώνισε: Κλασικά κομμάτια καλής ποιότητας

Οι εκπτώσεις είναι η ιδανική περίοδος για να επενδύσουμε σε κλασικά κομμάτια που λείπουν από την ντουλάπα μας. Και όταν πρόκειται για βασικά κομμάτια όπως παλτό και μπότες, το μάντρα που βοηθάει να ακολουθείς είναι: «ποιότητα, όχι ποσότητα». Έτσι, αν δεν είναι τώρα η κατάλληλη στιγμή για να αγοράσεις ένα μονόχρωμο κασμιρένιο πλεκτό (που θα φοράς για πάντα και με τα πάντα) σε μισή τιμή, τότε πότε είναι;

Απόφυγε: Τα τελευταία trends που βλέπεις παντού

Συνήθως η διάρκεια ενός fashion trend είναι τρεις σεζόν. Αν λοιπόν βρήκες ένα ρούχο ή αξεσουάρ μιας ήδη φορεμένης τάσης με ένα αρκετά υψηλό ποσοστό έκπτωσης, άφησέ το πίσω. Κατά πάσα πιθανότητα το συγκεκριμένο trend έχει φτάσει ήδη στο τέλος του. Ένας έξυπνος τρόπος για να εντάξεις τις τάσεις της μόδας στις αγορές σου είναι να επενδύεις σε αυτές από την πρώτη σεζόν. Με αυτόν τον τρόπο θα έχεις χρόνο να τις χαρείς και θα έχεις επωφεληθεί πραγματικά από την έκπτωσή τους.

Εκπτώσεις-Τι να προσέξουν οι καταναλωτές

Υπενθυμίζεται ότι η νομοθεσία (άρθρο 15 του νόμου 4177/2013) αναφέρει πως τα καταστήματα μπορούν να ανοίξουν την πρώτη Κυριακή, κατά την έναρξη της χρονικής περιόδου των εκπτώσεων.

Οι καταναλωτές κατά την περίοδο των εκπτώσεων θα πρέπει να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή στα εξής σημεία:

1) Κατά την περίοδο των εκπτώσεων στα καταστήματα θα πρέπει να υπάρχουν αναρτημένες αναγγελίες ότι πραγματοποιούνται εκπτώσεις.

2) Η αναγραφή διπλής τιμής, δηλαδή της αρχικής (που συνήθως είναι διαγραμμένη) και της νέας τιμής των προϊόντων που πωλούνται με έκπτωση είναι υποχρεωτική, στα εμφανή σημεία του καταστήματος και οπωσδήποτε στα σημεία όπου εκτίθενται τα προϊόντα.

3) Η αναγραφή ποσοστού έκπτωσης δεν είναι υποχρεωτική και ανήκει στην διακριτική ευχέρεια της επιχείρησης εάν θα αναγράψει ποσοστό ή όχι. Σε περίπτωση που η επιχείρηση αναγράψει ποσοστό πρέπει να προσδιορίζεται ότι πρόκειται για έκπτωση (π.χ. «30% έκπτωση»).

4) Δεν πρέπει να γίνεται σύγχυση, μεταξύ εκπτώσεων και προσφορών. Οι εκπτώσεις αφορούν προϊόντα της σεζόν ενώ οι προσφορές, όπου η έκπτωση είναι ιδιαίτερα υψηλή, αφορούν συνήθως είδη παρωχημένης εποχής.

5) Στην περίπτωση προσφορών, θα πρέπει να υπάρχει αναρτημένη πινακίδα που να αναφέρει ότι γίνονται προσφορές. Τα προϊόντα πρέπει να φέρουν την αρχική τιμή και την τιμή προσφοράς (όχι το ποσοστό έκπτωσης). Προσοχή! Στις προσφορές συχνά αναγράφεται ότι δεν γίνονται αλλαγές, γι’ αυτό εάν μετανιώσετε, δεν έχετε τη δυνατότητα αλλαγής.

6) Δείξτε ιδιαίτερη προσοχή σε καταστήματα που διαφημίζουν μεγάλα ποσοστά εκπτώσεων σε ένα ή ελάχιστα είδη τους. Αυτό δεν σημαίνει ότι και τα υπόλοιπα είδη των καταστημάτων αυτών είναι φθηνότερα σε σχέση με αντίστοιχα είδη άλλων καταστημάτων.

7) Ενημερωθείτε για τις λεπτομέρειες και τους όρους της συναλλαγής σας όταν αγοράζετε προϊόντα με δόσεις.

8) Μην διστάζετε να ενημερώνεστε επακριβώς για την προέλευση και την ποιότητα των προϊόντων. Ο πωλητής οφείλει να παρέχει στον καταναλωτή κάθε πληροφορία σχετική με το προϊόν σύμφωνα με το άρθρο 1 του ν. 2251/94 πριν ο τελευταίος προβεί σε αγορά.

9) Ενημερωθείτε από τους εμπόρους για το αν πραγματοποιούνται αλλαγές στα είδη που πωλούν κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων. Οι έμποροι είναι υποχρεωμένοι να αλλάζουν τα προϊόντα που φέρουν ελάττωμα και αγοράστηκαν κατά την περίοδο των εκπτώσεων, εκτός εάν το προϊόν είναι σε προσφορά λόγω συγκεκριμένου ελαττώματος και εφόσον έχει ενημερωθεί για αυτό ο καταναλωτής σχετικά, πριν την αγορά με ανάλογη πινακίδα.

10) Ζητάτε απόδειξη, γιατί μόνο έτσι αποδεικνύεται η αγορά σε περίπτωση ελαττωματικού προϊόντος.

11) Ζητάτε τις οδηγίες χρήσης του προϊόντος και τους όρους της εγγύησής του στην ελληνική γλώσσα.

Υποβολή απάντησης