Ζάχαρη: Μακριά και αγαπημένοι

Ζάχαρη: Μακριά και αγαπημένοι . Για να μπορέσουν οι άνθρωποι να καταναλώνουν ζάχαρη χωρίς σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία τους, ένας αριθμός ερευνητών πραγματοποίησε μια ανασκόπηση  μελετών. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές διερεύνησαν τα ευρήματα από 73 προηγούμενες μετα-αναλύσεις, οι οποίες απέδειξαν τη συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης ζάχαρης και ασθενειών όπως οι ορμονικές και μεταβολικές ασθένειες, οι καρδιακές παθήσεις, ο καρκίνος, το άσθμα, η τερηδόνα, η κατάθλιψη και ο πρόωρος θάνατος.

Ζάχαρη- 6 κουταλάκια του γλυκού

Για να αποφύγουν τις αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία τους, οι ερευνητές συνιστούν στους ανθρώπους να περιορίσουν την κατανάλωση προστιθέμενης ζάχαρης σε λιγότερο από 25 γραμμάρια ημερησίως, που αντιστοιχεί σε περίπου 6 κουταλάκια του γλυκού. Επιπλέον, τα ροφήματα με προστιθέμενη ζάχαρη θα πρέπει να περιορίζονται σε ένα την εβδομάδα, δηλαδή περίπου ένα κουτάκι αναψυκτικού. Είναι επίσης σημαντικό να θυμάστε ότι τα φυσικά σάκχαρα που βρίσκονται σε φρούτα και γαλακτοκομικά προϊόντα δεν συνυπολογίζονται στο όριο αυτό, καθώς δεν έχουν τον ίδιο αντίκτυπο στην υγεία μας με τα προστιθέμενα σάκχαρα.

Η διατροφολόγος Lauren Harris-Pincus, ιδρύτρια του Nutrition Starring YOU, λέει ότι ο περιορισμός των προστιθέμενων σακχάρων σε 6 κουταλάκια του γλυκού την ημέρα δεν προκαλεί έκπληξη, γιατί εδώ και χρόνια αυτή είναι η σύσταση της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας (AHA). “Η κατανάλωση υπερβολικών σακχάρων σημαίνει ότι είτε καταναλώνουμε πάρα πολλές θερμίδες πέρα από τις ανάγκες μας, οδηγώντας σε επιπλέον αύξηση βάρους, είτε χάνουμε βασικά θρεπτικά συστατικά επειδή τα τρόφιμα που επιλέγουμε είναι υψηλότερα σε ζάχαρη και θερμίδες και αντικαθιστούν εκείνα που χρειαζόμαστε για να αποτρέψουμε ασθένειες όσο μεγαλώνουμε”.

Έρευνες δείχνουν ότι η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, όπως αύξηση του κινδύνου για:

  • διαβήτη
  • κατάθλιψη
  • παχυσαρκία
  • καρδιακές παθήσεις
  • ορισμένους καρκίνους
  • ουρική αρθρίτιδα

Αν και είναι σαφές ότι πρέπει να αποφεύγουμε την υπερβολική ζάχαρη, είναι λιγότερο σαφές το πόση ακριβώς μπορούμε να τρώμε κάθε μέρα.

 

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *