Πάσχα 2024: Τρεις συνταγές για να απολαύσετε το αρνάκι

Το Πάσχα πλησιάζει και μαζί του έρχεται η παράδοση του ψητού αρνιού. Πώς όμως μπορείτε να μαγειρέψετε το αρνάκι σας με τρόπο που να είναι νόστιμο, ζουμερό και να εντυπωσιάσει τους καλεσμένους σας;

Πάσχα 2024: Σας προτείνουμε τρεις εύκολες και γευστικές συνταγές:

1. Κλασικό ψητό αρνί στο φούρνο:

  • 1 αρνάκι 5-6 κιλών
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1/2 φλιτζάνι λευκό κρασί
  • Χυμός από 1 λεμόνι
  • Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση:

  1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 180°C.
  2. Ανακατέψτε σε ένα μπολ το ελαιόλαδο, το λευκό κρασί, το χυμό λεμονιού, το αλάτι και το πιπέρι.
  3. Πλύνετε καλά το αρνάκι και τοποθετήστε το σε μια μεγάλη γάστρα.
  4. Περιχύστε το αρνάκι με τη μαρινάδα και τρίψτε το καλά παντού.
  5. Προσθέστε τα κρεμμύδια, το σκόρδο και το μαϊντανό στη γάστρα.
  6. Σκεπάστε τη γάστρα με αλουμινόχαρτο και ψήστε το αρνάκι για περίπου 3 ώρες, μέχρι να μαλακώσει.
  7. Τα τελευταία 30 λεπτά, αφαιρέστε το αλουμινόχαρτο για να ροδίσει το αρνάκι.
  8. Σερβίρετε το αρνάκι ζεστό, με λεμόνι και πατάτες φούρνου.

2. Αρνί με δεντρολίβανο και λεμόνι:

  • 1 αρνάκι 4-5 κιλών
  • 4 κλαδιά δεντρολίβανο
  • 2 λεμόνια, κομμένα σε φέτες
  • 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση:

  1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 160°C.
  2. Τοποθετήστε το αρνάκι σε μια μεγάλη γάστρα.
  3. Τοποθετήστε τα κλαδιά δεντρολίβανου και τις φέτες λεμονιού μέσα στην κοιλιά του αρνιού.
  4. Περιχύστε το αρνάκι με το ελαιόλαδο και τρίψτε το καλά παντού.
  5. Αλατοπιπερώστε το αρνάκι.
  6. Σκεπάστε τη γάστρα με αλουμινόχαρτο και ψήστε το αρνάκι για περίπου 3 ώρες, μέχρι να μαλακώσει.
  7. Τα τελευταία 30 λεπτά, αφαιρέστε το αλουμινόχαρτο για να ροδίσει το αρνάκι.
  8. Σερβίρετε το αρνάκι ζεστό, με ρύζι ή πουρέ πατάτας.

3. Αρνί κοκκινιστό με μελιτζάνες:

  • 1 κιλό αρνί, κομμένο σε μερίδες
  • 2 μελιτζάνες, κομμένες σε κύβους
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 1 φλιτζάνι ντομάτα τριμμένη
  • 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1/2 φλιτζάνι κόκκινο κρασί
  • 1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλο
  • Αλάτι και πιπέρι
  • Εκτέλεση:

    1. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά.
    2. Σοτάρετε το αρνάκι μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές.
    3. Προσθέστε τα κρεμμύδια και το σκόρδο και σοτάρετε για μερικά λεπτά ακόμα.
    4. Προσθέστε την τριμμένη ντομάτα, το κόκκινο κρασί, τον πελτέ ντομάτας, την κανέλα, το γαρύφαλο, το αλάτι και το πιπέρι.
    5. Ανακατέψτε καλά και χαμηλώστε τη φωτιά.
    6. Σκεπάστε την κατσαρόλα και σιγομαγειρέψτε το αρνάκι για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσει.
    7. Προσθέστε τις μελιτζάνες στην κατσαρόλα και ανακατέψτε απαλά.
    8. Συνεχίστε το μαγείρεμα για περίπου 30 λεπτά ακόμα, μέχρι να μαλακώσουν οι μελιτζάνες και να δέσει η σάλτσα.
    9. Σερβίρετε το αρνάκι κοκκινιστό με μελιτζάνες ζεστό, με πουρέ πατάτας ή ψωμί.

    Καλό Πάσχα και καλή όρεξη!

    Συμβουλές:

    • Για να βεβαιωθείτε ότι το αρνάκι σας είναι μαλακό, μπορείτε να το μαρινάρετε για μερικές ώρες πριν το ψήσετε.
    • Μπορείτε να προσθέσετε και άλλα λαχανικά στο αρνάκι κοκκινιστό, όπως καρότα, σέλινο ή πράσινες πιπεριές.
    • Περίσσεψε αρνάκι; Μην ανησυχείτε! Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να φτιάξετε πεντανόστιμες πίτες ή ομελέτες την επόμενη μέρα.

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *