Παγκόσμια Ημέρα για τον Καρκίνο του Μαστού

Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί το συχνότερο κακοήθες νεόπλασμα των γυναικών στον δυτικό πολιτισμό και τη δεύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο, μετά τον καρκίνο του πνεύμονα.
Υπολογίζεται ότι μία στις 8 γυναίκες θα διαγνωστεί , σε κάποια φάση της ζωής της. Στην Ελλάδα η συχνότητά του έχει αυξηθεί επίσης σημαντικά και υπολογίζεται σε 4500 νέες περιπτώσεις ετησίως. Οι 2000 από αυτές, πεθαίνουν. Κάθε 2,5 εργάσιμες ώρες γίνεται μία νέα διάγνωση ενώ κάθε 6 εργάσιμες ώρες μία γυναίκα πεθαίνει από καρκίνο του μαστού.
Το ποσοστό πρώιμης διάγνωσης της ασθένειας στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά χαμηλό σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, που φτάνει έως και το 60%.

Σύμφωνα με δεδομένα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας:

• Στις γυναίκες ο καρκίνος του μαστού είναι ο συχνότερα εντοπισμένος καρκίνος
• Στο γενικό πληθυσμό ο καρκίνος του μαστού είναι ο 2ος πιο συχνός καρκίνος μετά τον καρκίνο του πνεύμονα
• Ο καρκίνος του μαστού είναι η 3η αιτία θανάτου από καρκίνο στο σύνολο του πληθυσμού.
Η πρόληψη είναι το κλειδί

Η πρόληψη είναι το κλειδί

Δυστυχώς δεν υπάρχει εξασφαλισμένος τρόπος για να τον αποφύγουμε
Ωστόσο, μία καλή καθημερινότητα , η σωστή διατροφή, η καθημερινή άσκηση βελτιώνουν τη γενική μας υγεία. Ως γνωστόν, η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία, γι΄ αυτό δεν πρέπει να παραλείπουμε τον προληπτικό μας έλεγχο, ανάλογα με την ηλικία μας.
• Γυναίκες 20-40 ετών πρέπει να πραγματοποιούν κλινική εξέταση μαστών κάθε 3 χρόνια
• Γυναίκες 35-40 ετών δεν πρέπει να παραλείπουν την 1η μαστογραφία αναφοράς
• Γυναίκες άνω των 40 δε θα πρέπει να ξεχνούν μία μαστογραφία και κλινική εξέταση κάθε χρόνο.
Σε κάθε περίπτωση πρέπει να συμβουλευόμαστε ειδικό χειρουργό μαστού.

«Ο καρκίνος μαστού αποτελεί τη συνηθέστερη κακοήθεια του γυναικείου πληθυσμού, τη δεύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο, μετά τον καρκίνο του πνεύμονα καθώς και τη συχνότερη αιτία θανάτου στις γυναίκες ηλικίας 40 με 55 ετών.

Για την εμφάνισή του έχουν ενοχοποιηθεί περισσότεροι των 30 παραγόντων, αλλά μόνο στο 30% των περιπτώσεων καρκίνου μαστού υπάρχει πιθανός αιτιολογικός παράγοντας. Πρέπει να τονισθεί ότι δεν έχει επαρκώς διευκρινισθεί ο τρόπος δράσης όλων των παραγόντων αυτών και δεν έχουν ακόμη απόλυτα τεκμηριωθεί.

Υπολογίζεται ότι κατά τη διάρκεια ζωής μιας γυναίκας η πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου μαστού φτάνει το 12-13%. Δηλαδή περίπου 1 στις 8-9 γυναίκες κάποια στιγμή της ζωής τους θα προσβληθεί από καρκίνο μαστού.

Ωστόσο υπάρχουν και ευχάριστα νέα! Η πιθανότητα μία γυναίκα να πεθάνει από καρκίνο μαστού είναι μόλις 3% (1 στις 36). Αυτό το ποσοστό μειώνεται συνεχώς από το 1989, με τη μεγαλύτερη μείωση να σημειώνεται σε γυναίκες κάτω των 50 ετών. Η σημαντική μείωση της θνητότητας των γυναικών με καρκίνο μαστού σήμερα, οφείλεται αφενός στην έγκυρη και έγκαιρη διάγνωση της νόσου, αφετέρου στα νέα αποτελεσματικά θεραπευτικά σχήματα.

 

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *