Σπαστική κολίτιδα – Τροφές που την κρατούν μακριά

Η σπαστική κολίτιδα είναι μια χρόνια φλεγμονώδης πάθηση του εντέρου που επηρεάζει χιλιάδες ανθρώπους παγκοσμίως. Οι πόνοι στην κοιλιά, οι διαταραχές της εντερικής κίνησης και οι αλλεργικές αντιδράσεις αποτελούν συχνά συμπτώματα που επηρεάζουν αρνητικά την ποιότητα ζωής των ασθενών. Ενώ η σπαστική κολίτιδα δεν έχει θεραπεία, η διατήρηση ενός υγιούς διαιτολογικού προγράμματος μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων και να βοηθήσει στην πρόληψη των επιλαμβανόμενων κρίσεων.

Προσέγγιση διατροφής:
Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη διαχείριση της σπαστικής κολίτιδας. Αν και η αντίδραση σε διαφορετικά τρόφιμα είναι υποκειμενική και μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο, υπάρχουν ορισμένες κατευθυντήριες γραμμές που μπορούν να βοηθήσουν.

Ενισχυμένη φυτική ίνα: Η προσθήκη φυτικής ίνας στη διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της σπαστικής κολίτιδας. Φρούτα, λαχανικά, ολικά δημητριακά και ψητά φασόλια είναι μερικές από τις πηγές υψηλής φυτικής ίνας που μπορείτε να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας.

Προβιοτικά τρόφιμα: Οι προβιοτικοί μικροοργανισμοί βοηθούν στη διατήρηση ισορροπημένης χλωρίδας του εντέρου και μπορούν να βελτιώσουν την πέψη και τη λειτουργία του εντέρου. Κάποια προβιοτικά τρόφιμα περιλαμβάνουν τα γιαούρτια με ζωντανούς καλλιέργειες, το κεφίρ, το φυστίκι και οι κιτρινόριζες μπανάνες.

Αποφυγή διεγερτικών τροφίμων: Ορισμένα τρόφιμα και ποτά μπορεί να επιδεινώνουν τα συμπτώματα της σπαστικής κολίτιδας. Παραδείγματα περιλαμβάνουν την καφεΐνη, τα αλκοολούχα ποτά, τα πικάντικα φαγητά, τα λευκά ζαχαρούχα προϊόντα και τα τρόφιμα πλούσια σε κορεσμένα λίπη. Αποφεύγοντας αυτά τα τρόφιμα και ποτά, μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο επιδείνωσης των συμπτωμάτων.

Υγιεινές πηγές πρωτεΐνης: Επιλέγοντας υγιεινές πηγές πρωτεΐνης, όπως το πουλερικό, το ψάρι, το tofu και τα ψητά φασόλια, μπορείτε να απολαμβάνετε μια ισορροπημένη διατροφή που είναι ευεργετική για τη σπαστική κολίτιδα.

Υγιεινές λιπαρές οξέα: Ορισμένα λιπαρά οξέα, όπως τα Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που βρίσκονται στο λιναρόσπορο, τα καρύδια και το ψάρι, έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της σπαστικής κολίτιδας.

Για οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με το ευερέθιστο έντερο συμβουλευτείτε το γιατρό σας!!

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *