Tα ελληνικά αφρώδη των γιορτών

Tα ελληνικά αφρώδη των γιορτών. Για τις εορταστικές στιγμές, προτιμούμε κρασιά με ντελικάτες φυσαλίδες που αναδεικνύουν τη γιορτινή ατμόσφαιρα. Οι αυξημένες φυσαλίδες δίνουν ζωντάνια και λάμψη στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι, είτε ως απεριτίφ καλωσορίσματος για τους καλεσμένους μας, είτε ως συνοδευτικό στα εορταστικά εδέσματα.

Στην ελληνική αγορά, θα βρείτε εξαιρετικές επιλογές σε αφρώδη κρασιά. Για να αποφύγουμε τα συνηθισμένα και να δώσουμε έναν αέρα καινοτομίας στην εορτινή μας λίστα, προτιμούμε νέα, κλασικά, πρωτότυπα και σπάνια λευκά και ροζέ αφρώδη κρασιά από την ελληνική γη. Αυτές οι επιλογές επιτρέπουν να απολαύσουμε υψηλή ποιότητα χωρίς να ξεπεράσουμε τον προϋπολογισμό μας.

Επιλέγοντας αυτά τα κρασιά, δημιουργούμε μια γιορτινή ατμόσφαιρα γεμάτη απροσδόκητες γεύσεις, που θα κάνουν το τραπέζι μας ακόμα πιο λαμπερό και γευστικό.

Τα λευκά…αφρώδη 

Χατζηβαρύτης, Migma PetNat
Ο οινοποιός Βαγγέλης Χατζηβαρύτης μας έχει συνηθίσει στην παραγωγή ιδιαίτερων κρασιών. Αυτή τη φορά αναλαμβάνει η κόρη του Χλόη και βάζει τη γυναικεία πινελιά σε ένα ξεχωριστό καινούργιο λευκό αφρώδες. Το Migma Petnat προέρχεται από την ένωση του μοσχάτου Αλεξανδρείας με την αρωματική μαλαγουζιά και το ρωμαλέο ξινόμαυρο. Οι τρεις ποικιλίες προικίζουν το κρασί με τα χαρίσματά τους και η δεύτερη ζύμωση μέσα στο μπουκάλι χαρίζει ζωηρές φυσαλίδες. Αρώματα ροδάκινων μπλέκονται με πυρηνόκαρπα φρούτα και ψημένο ψωμί και γαργαλάνε τον ουρανίσκο. Δοκιμάστε το με γιορτινές βελουτέ σούπες.

Αφρός Κεχρή
Μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση για να πρωτοτυπήσετε και να προσφέρετε μια διαφορετική εμπειρία στους καλεσμένους σας είναι η παρακάτω. Ο Αφρός Κεχρή είναι μια πολύ κομψή και δροσερή ρετσίνα με φυσαλίδες. Η εμφιάλωσή της πραγματοποιείται λίγο μετά τον τρύγο, φυσικά χωρίς προσθήκες και φιλτραρίσματα. Το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό. Το ρετσίνι εναρμονίζεται με το ροδίτη και ευωδιάζουν νότες εσπεριδοειδών και τροπικών φρούτων. Το στόμα είναι πολύ φρέσκο, ευγενικό και παιχνιδιάρικο. Δοκιμάστε τη με εκλεκτά ορεκτικά, όπως είναι το αυγοτάραχο και οι γιορτινές σαλάτες με εσπεριδοειδή.

Παράγκα Sparkling Κυρ-Γιάννη
Μετά την επιτυχία που σημείωσαν οι ροζέ αφρώδεις Ακακίες, ο Στέλιος Μπουτάρης μεταμόρφωσε μια ακόμα κλασική ήρεμη ετικέτα σε sparkling. H Παράγκα, η οποία αποτελείται από τις ποικιλίες ξινόμαυρο, ροδίτη και chardonnay, μετά το τέλος της πρώτης παραδοσιακής ζύμωσης, οδηγείται σε μια δεύτερη ζύμωση, αυτή τη φορά μέσα σε ειδική κλειστή δεξαμενή. Ο αφρισμός που δημιουργείται είναι εντυπωσιακός και φέρνει στη μύτη αρώματα βερίκοκων και λουλουδιών. Δοκιμάστε το ως απεριτίφ, αλλά και με τα ορεκτικά που περιλαμβάνουν θαλασσινά.

Τα ροζέ…αφρώδη 

Καρανίκα Brut Ροζέ
Στην περιοχή του Αμυνταίου, στο οινοποιείο Καρανίκα, τα αφρώδη κρασιά παρασκευάζονται με την παραδοσιακή μέθοδο της σαμπάνιας και ξεχωρίζουν για το δυνατό και φινετσάτο χαρακτήρα τους. Το ροζέ αφρώδες προέρχεται αποκλειστικά από την ποικιλία ξινόμαυρο και αναδεικνύει όλα τα δυνατά της γνωρίσματα. Στη μύτη πλημμυρίζουν πολύ ωραία αρώματα κόκκινων φρούτων, όπως βύσσινα και κεράσια, και εμπλουτίζονται με νότες μπριός, καραμέλας και ξηρών καρπών. Το στόμα είναι πλούσιο, κρεμώδες και έχει την τσαχπινιά των φυσαλίδων. Δοκιμάστε το με καναπεδάκια, με σολομό, με σούπες λαχανικών και με τυριά.

Edenia ροζέ, Τσιλιλής
Μια ακόμα έκπληξη. Το ροζέ αφρώδες Edenia δημιουργείται από τη σπάνια τοπική Λημνιώνα και είναι τόσο μοναδικό όσο η ποικιλία του. Αφού παραμείνει για δεκατέσσερις ολόκληρους μήνες με τις οινολάσπες σε δεξαμενές υψηλής πίεσης, εμφιαλώνεται. Μόλις το ανοίξετε, απελευθερώνονται τα εκρηκτικά αρώματα των βατόμουρων, της φράουλας, της φλούδας πορτοκαλιού και των γλυκών μπαχαρικών. Το στόμα είναι το ίδιο πληθωρικό με αρώματα φρούτων, βοτάνων όπως είναι ο δυόσμος και νύξεις μπισκότου. Δοκιμάστε το με αλλαντικά, τυριά, ακόμα και με τη γαλοπούλα.

Santo Sparkling ροζέ
Ένα πολύ γιορτινό κρασί από το συνεταιρισμό Σαντορίνης, που τα έχει όλα! Δημοφιλείς ποικιλίες όπως είναι το ασύρτικο και η μαντηλαριά, κομψές φυσαλίδες, ελκυστικά αρώματα και σαγηνευτικό στόμα. Στη μύτη κυριαρχούν τα κεράσια και ακολουθούν τα φρούτα του πάθους, τα βότανα και τα ορυκτά. Το στόμα είναι τραγανό, ελαφρύ, ευχάριστο με ονειρεμένη κερασένια επίγευση. Δοκιμάστε το ως απεριτίφ για το καλωσόρισμα, με φρούτα, τυριά και γλυκά στο τέλος του δείπνου.

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *