Η επόμενη μέρα – Οι διερευνητικές εντολές και η προσφυγή σε νέες κάλπες

Η επόμενη μέρα – Οι διερευνητικές εντολές και η προσφυγή σε νέες κάλπες. Παρά το γεγονός ότι φαίνεται να υπάρχουν στρατηγικές συγκλίσεις στα αστικά κόμματα και σύμπλευση σε βασικές κατευθύνσεις, η προσφυγή σε νέες κάλπες φαίνεται ως μέσο αλλοίωσης της ψήφου του λαού και υφαρπαγής βουλευτικών εδρών.

Θυμίζουμε ότι οι επόμενες εθνικές εκλογές θα διεξαχθούν με το εκλογικό σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, όπου το πρώτο κόμμα λαμβάνει “μπόνους” 40 εδρών.

Σύμφωνα με τα συνταγματικά προβλεπόμενα για την επόμενη ημέρα, στις 12 το μεσημέρι της Δευτέρας, η υπηρεσιακή Υπουργός Εσωτερικών, καθηγήτρια Καλλιόπη Σπανού, θα διαβιβάσει τα τελικά αποτελέσματα της εκλογικής αναμέτρησης στο γραφείο του προέδρου της Βουλής, Κωνσταντίνου Τασούλα. Έπειτα, ο πρόεδρος της Βουλής θα μεταβεί στην Ηρώδου Αττικού, όπου θα τα επιδώσει στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Οι διερευνητικές εντολές

Μετά από τη συνεδρίαση των αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εκδώσει δήλωση στην οποία θα ανακοινώνει την έναρξη διαδικασίας σχηματισμού υπηρεσιακής Κυβέρνησης. Η υπηρεσιακή Κυβέρνηση θα αναλάβει τα καθήκοντα της διαχείρισης των εθνικών υποθέσεων μέχρι τη διενέργεια νέων εκλογών.

Ο ρόλος του Πρωθυπουργού θα ανατεθεί στον Πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Ιωάννη Σαρμά, ο οποίος είναι ο αρχαιότερος εκ των τριών προέδρων των Ανώτατων Δικαστηρίων της χώρας. Αυτή η επιλογή γίνεται για την εξασφάλιση αμεροληψίας και ανεξαρτησίας της υπηρεσιακής Κυβέρνησης.

Κατά τη διάρκεια της θητείας της υπηρεσιακής Κυβέρνησης, θα προετοιμαστούν οι προϋποθέσεις για τη διεξαγωγή νέων εκλογών. Ο Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου θα συνεργαστεί με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων για την κατάρτιση του εκλογικού νόμου και την οργάνωση της εκλογικής διαδικασίας. Επιπλέον, θα προετοιμαστεί ένα προσωρινό πρόγραμμα δράσης για την διοίκηση των κρίσιμων θεμάτων που απαιτούν άμεση ανταπόκριση.

Η υπηρεσιακή Κυβέρνηση θα λειτουργήσει ως προσωρινή διοίκηση και θα επιδιώξει την επίλυση των επείγοντων θεμάτων και τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας του δημόσιου τομέα. Οι υπουργοί και οι ανώτεροι αξιωματούχοι της υπηρεσιακής Κυβέρνησης θα εκτελέσουν τα καθήκοντά τους σύμφωνα με το νόμο και με βάση τις οδηγίες που θα προκύψουν από τον Πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Η διαδικασία σχηματισμού της υπηρεσιακής Κυβέρνησης θα περιλαμβάνει τη συμμετοχή εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων και την εξασφάλιση ενός ευρείας βάσης συμφωνίας. Ο στόχος είναι να δημιουργηθεί μια κυβέρνηση που θα απολαύει την εμπιστοσύνη του κοινού και θα είναι ικανή να διαχειριστεί τις εθνικές εκλογές.

Ορκωμοσία νέας Βουλής

Ασχέτως του αποτελέσματος σχηματισμού Κυβέρνησης (μονοκομματικής, συνεργασίας, ανοχής ή υπηρεσιακής για την διενέργεια νέων εκλογών), η Βουλή που έχει προκύψει από τις κάλπες θα συνέλθει στις 11 το πρωί της Πέμπτης 1ης Ιουνίου 2023 για την ορκωμοσία της. Την επόμενη ημέρα, η Ολομέλεια της ΙΘ΄ Κοινοβουλευτικής Περιόδου θα συνέλθει για την εκλογή του Προέδρου της Βουλής. Και την επόμενη ημέρα θα πραγματοποιηθεί η εκλογή των Αντιπροέδρων της Βουλής (αναλογικά από όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα), των Γραμματέων και Κοσμητόρων της Βουλής των Ελλήνων.

Σε περίπτωση, που οι διερευνητικές εντολές και ο σχηματισμός Κυβέρνησης που να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από την Βουλή έχουν αποβεί άκαρπες και έχει σχηματιστεί Υπηρεσιακή Κυβέρνηση για την διενέργεια νέων εκλογών, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εκδώσει νέο Προεδρικό Διάταγμα διάλυσης της ΙΘ’ Κοινοβουλευτικής Περιόδου, προκήρυξης εκλογών και την ημέρα και ώρα σύγκλισης της Κ’ Κοινοβουλευτικής Περιόδου.

Οι επόμενες εθνικές εκλογές, θα διεξαχθούν με το εκλογικό σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής (όπου το πρώτο κόμμα λαμβάνει «μπόνους» 40 εδρών) και οι βουλευτές θα προκύψουν όχι με σταυρό προτίμησης από τους ψηφοφόρους, αλλά με βάση την λίστα των υποψηφίων που θα έχουν καταρτίσει τα κόμματα.

Η νέα προεκλογική περίοδος, μπορεί να είναι από 22 ημέρες έως ένα μήνα. Τα κόμματα και οι συνδυασμοί κομμάτων θα πρέπει να παρακαταθέσουν στον ‘Αρειο Πάγο την σχετική αίτηση συμμετοχής στις εθνικές εκλογές.

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *